neděle 26. února 2006

Jak je to s českým ADSL

Na konci února 2005 jsem kvůli obrovské míře nespokojenosti změnil poskytovatele internetu. Mé poznatky o službě ADSL jsou více než peprné... Když si to dneska pročítám, musím se pousmát nad tím, jak jsem mohl tak neskutečně prožívat stažení prašivých pěti giga, ale tenkrát jsem se moc nesmál, bylo to fakt k uzoufání.

Dodatek na téma Jan Kraus: tenhle maník, resp. zábavné a velice humorné reklamy v nichž hraje, jsou na celé firmě Český Telekomunisti to jediné, co se mi líbí a dokáže pobavit. Kdyby aspoň nepropagovali takové šméčko jako ČTYŘIKRÁT RYCHLEJŠÍ!!! JEŽIŠMARJÁ, ZE 128kbit na ÚŽASNÝCH 512, to je vrchol technologie, kam se hrabe konkurence s 2mbitem za stejnou cenu!!! Prohledejte ho!

28.2.05
Dneska by mi měli odpojit internet, protože jsem zrušil smlouvu se současným poskytovatelem, firmou GTS. Proč? Čtěte dál.

ADSL na linkách Českého Serekomu, i když od firmy která si je pronajímá, mi už půl roku (prakticky od chvíle, kdy jsem ho zřídil) leze soustavně krkem. Objednával jsem totiž připojení BEZ LIMITU, ale samozřejmě pár dní po zavedení služby už bylo všechno jaksi pomalé, načež o dva týdny později GTS vydalo oficiální vyjádření k FUP (fair usage policy), v němž prohlašuje, že limit na stažená data (včetně uploadu) je pouhé 4gb, a že FUP se aplikuje tzv. zrcadlově, tedy promítá se do dalšího měsíce. Když uživatel překročí limit například desátý den v měsíci, má útrum až do dvacátého dne měsíce následujícího. Teoreticky tak může zůstat bez internetu klidně dva měsíce. To všechno jsem s nelibostí vzal na vědomí a snažil se limit dodržovat, leč to není nic snadného a brzy už jsem byl mezi "trestanými". A tady přichází druhá část hororu jménem FUP, která mě nakonec donutila smlouvu zrušit. Nefunguje to totiž jako třeba na kabelovce, kde se rychlost sníží na 64/64kbit. U tohoto ADSL je uživatel hozen na nejnižší prioritu v agregaci 1:50, což v praxi znamená, že pokud chce aspoň trochu slušně surfovat, musíte si sednout ke kompu okolo čtvrté ráno, kdy je zatížení nejmenší. Přes den a večer se nedá dostat ani na tak triviální stránku jako seznam.cz. Naměřené pomalosti se tou dobou pohybují okolo mínus pěti stupňů Celsia... tedy co to kecám, chtěl jsem říct okolo 1-2 bajtů za vteřinu (ano, čtete dobře, bajtů, nikoliv kilobajtů).
Určitě si dovedete představit, jak takový člověk, jenž prosedí většinu dne u počítače, trpí a přivozuje si infarktové stavy, když se nemůže ani podívat do emailu. Nejednou mě pouhá lenost odradila od znovuzapojení modemu, který by byl v tu chvíli rychlejší. Jelikož máme doma dva počítače, občas nevychytáme limit a snížení přijde nečekaně, což je úplně ta nejhorší studená sprcha. Zvlášť když k tomu dojde 22. prosince, a do původního stavu se to vrátí až 15. ledna, což je rozhodně víc než ta jejich (sorry za ten výraz, ale jinak to nejde) zmrdaná zrcadlová lhůta.
Vzhledem k řečenému není vůbec divu, že jsem se už dlouho poohlížel po lepším připojení. Slintám při každé návštěvě stránek kabelové společnosti na tři písmena (ano, jsou to U, P a C). V celé ulici je tato služba zavedená a přípojku má i náš barák, jelikož tady ale bydlí kromě mě jen samí důchodci, feťáci, rodiny s mnoha dětmi a málo penězi (nemyslím teď ty menšinové) a podobní debilové, čemuž kraluje naprosto senilní správkyně, pro kterou je přirovnání ke krávě nesmírná lichotka (nikoli však pro tu krávu), mám smůlu. Bezdrátové připojení jsem zavrhl, protože ze střechy až ke mně do přízemí by se veškerý signál ztratil, a na okně dva metry od hospody by anténa dlouho nevydržela, nehledě na to, že mezi okolními budovami bych toho signálu stejně moc nepobral.
Jinými slovy, když jsem na stránkách Nextry zjistil, že od 10.1.2005 bude u mě dostupná nová služba, která NENÍ VEDENÁ LINKAMI TELEKOMUNISTŮ, nýbrž přes vlastní síť norské společnosti Telenor, radostí jsem málem udělal díru do stropu. Ještě větší příval pozitivních pocitů se dostavil, když jsem si přečetl znění FUP. Konečně trochu lidské podmínky! Po překročení limitu (8gb u 512ky a 30gb u 2mbitu) je možno dokoupit 5gb za 100kč bez dph, nebo to vydržet se snížením na 64/64kbit, což je prakticky trochu rychlejší modem. Ale hlavně, především a zejména, trest trvá jen do konce měsíce, takže už žádný zrcadlový průjem jako u tamtěch... zkurv...zasr... sv... promiňte, ale nenapadá mě žádný dostatečně nevulgární výraz.
Jakmile jsem si ověřil, že můj modem za 3500kč je kompatibilní, že s tou FUP je to skutečně tak jak píšou, zkrátka že všechno je v pohodě, jal jsem se zrušit smlouvu s dosavadním poskytovatelem. To se stalo 13.1.05 prostřednictvím – velmi mírně řečeno – rozčíleného emailu, na který mi po třech dnech přišla odpověď, že podle smlouvy mají měsíční výpovědní lhůtu, začínající novým zúčtovacím obdobím. Ach jo, takže ten opruz skončí až za jeden a půl měsíce, no co se dá dělat.
Nebyl bych správný Čech, kdybych se nerozhodl to těm parchantům na závěr aspoň trochu osladit. V sobotu 26.2. mi do vyčerpání 4gb limitu zbývalo ještě asi 500mb, které jsem si šetřil pro efekt překvapení. Než jsem se odebral s Karasem do hospody, spustil jsem několik stahovacích programů současně, a do fronty naházel i to, co bych jinak v životě netahal, ani kdyby mi za to zaplatili, ale swine musej trpět! Můj plán byl nasosat během víkendu aspoň 5gb přes limit (jak směšně to asi šťastnějším internetistům zní), a v pondělí (dnes) počítat s možností jednodenního FUPnutí.

28.2.05 – 23:50
Současný stav naměřený NetLimiterem: za únor je celkový přenos dat (včetně uploadu) přes 11gb! Jó! Jen si to vychutnejte vy zrcadloví bastardi! Kdyby měl tenhle měsíc víc dní, ještě bych vám ukázal zač je toho Storm downloader! Dost se divím, že mě dosud neFUPli, ale rozhodně mi to nevadí. Pravda, dneska se rychlost na pár hodin o dost snížila, ale ani trochu se to nepodobá tomu, co mi v uplynulých měsících prováděli za zvěrstva. Jen pro jistotu jsem zabrousil na stránky providera, zda se nezměnily podmínky, ale všechno je při starém. No nic, sosání jede dál.

28.2.05 – 23:57
Poslední minuty před půlnocí, za chvíli začne odpočítávání jak na silvestra, a rozlučka se společností GTS, jenž probíhá už od soboty ve velkém stylu.

28.2.05 – 23:59:50

deset...
devět...
osm...
sedm...
šest...
pět...
čtyři...
tři...
dva...
jedna...
teď!

1.3.05 – 0:01
Internet funguje beze změn, sosání jede dál. Když je to tak, nechávám počítač pracovat a jdu spát, jen ještě přihodím pomyslné polínko do kamen, v tomto případě šestigigový balík do fronty.

1.3.05 – 15:00
Internet stále běží, to už je podezřelé. Pro jistotu volám na bezplatnou linku providera, jestli na mě s tím odpojením nezapomněli. Je to zvláštní pocit, řešit proč jsem stále online, místo vztekání se nad dalším vápadkem netu. Dozvídám se, že z jejich strany je vše ukončeno, ale u SPT Telecomu (Společnost Proti Telefonování) může dojít k časové prodlevě mezi přijetím a vyřízením požadavku na odpojení. Obyčejným hovorovým jazykem to znamená, že jsem dočasně v jakémsi limbu mezi GTS a Serekomem, tj. mám internet zadarmo a bez limitu, tudíž můžu sosat jako o závod! Jupí! Operátorka je očividně zaskočena mým konstatováním a chudinka neví co říct, ale nezbývá jí, než ho potvrdit.

1.3.05 – 15:10
Tak kolikpak už se nám toho nasosalo? Hodně, ale za daných okolností pořád moc málo! Hybaj modeme pro další data do světa!

2.3.05 – 21:37
Právě mě odpojili. I když jsem to očekával, stejně to bylo nepříjemné. Jakpak to vypadá s počtem přenesených dat? Hm, pěkné, za dva dny 5gb, a to se to po většinu času vleklo jak naložená Tatrovka s ucpaným filtrem. Ale darovanému koni na zuby nekoukej, že? Zítra z práce objednám nového providera a za pár dní to zase pofičí. Globálně vzato, velmi úspěšný závěr měsíce a započetí nového.

9 komentářů:

  1. Hele já nechápu to s tím UPC proč nemůžeš mít o nich net když vám do baráku vede ta přípojka?

    OdpovědětVymazat
  2. re: AFDna webu sem uved svoji adresu a hodilo to hlasku ze tady je upc nedostupny. do baraku sice vede pripojka (jestli vubec), ale neni tady krabice ani rozvody po baraku a kvuli jednomu cloveku to delat nebudou. to by si muselo objednat aspon 5 bytu coz je tady nerealny. pred lety sem ty kabelovky delal tak vim o cem je rec. ale opet pripominam, ze tohle rok stary informace, vydavam denik z roku 2005. dneska je spravkyne po smrti, zenska od telekomunistu tu loni obchazela byty a nabizela to jejich debilni adsl a par lidi na to ukecala, takze ty to maj stejne na dva roky zavazny a do kabelovky by nesli. ja mam uz skoro rok ADSL od Nextry a ackoliv mam 10gb limit, sem celkem spokojenej a i s FUPem sem za tri dny stahnul 5gb iso :)

    OdpovědětVymazat
  3. ohledně toho adsl od serecomu - máš třeba omezení na 4gb, ale už ti ani neřeknou, že po dvou gb tě najednou zksouhnou na poloviční rychlost (když budeš mít štěstí). zkušenost kámoše...

    OdpovědětVymazat
  4. no s jaronetem jsem se treba o FUP dozwedel az po 2 letech. :/

    OdpovědětVymazat
  5. No já mám zrovna net od UPC sice mi to jede asi o 30-50 KB z 375 KB mín než by mělo,ale jsem stejne spokojenej:)

    OdpovědětVymazat
  6. dobra chutk obedu v praci mi ten clanok sadol skvele ( jo a precital som si ho na 5mbit linke :D )dik storme

    OdpovědětVymazat
  7. re: hukusi ty jeden megabite :) a proc ste se surusem neprijeli? sem se tesil na romanticky vikend s s padesatkovym sudem u nas na chate.

    OdpovědětVymazat
  8. :Dono sa obcas oplati chodit do skoly... ked ti na intraku daju 1GiB net so 100MiB rozvodmi a o fup mozes snivat (no dobre, 2GiB upload na priebezny tyzden... coz vsak neplati na kolejne stroje a od ineho mame predsa ftp)tiez apelujem na hanbu surusa a hukusa...

    OdpovědětVymazat
  9. hukus, nemaj v ty praci este volny misto? :)univerz: jo skola, to uz mam par let za sebou... driv sem chodil na strahov za kamosem a vetsinou sem si odnasel plnej disk, ale pak to nejak padlo a mel sem po ptakach.

    OdpovědětVymazat