čtvrtek 23. února 2006

Hlášky z dispečinku č. 2

Na kontrolním úseku pracuje jistá paní, kterou všichni dispečeři doslova milují. Chováme k ní takovou úctu a obdiv, že ji láskyplně přezdíváme Černá smrt na osum (počet písmen v jejím příjmení). Následuje výtažek několika příhod s touto milou paní.

Odtaženo kam
Tato kolonka je úhlavní třecí plochou, na níž to mezi dispečery a Černou Smrtí skutečně vře. Paní je při kontrole provedených odtahů natolik akurátní, že když někdo uvede jako místo složení například Praha-Strašnice, Počernická 30, soukromý servis, vrátí se mu to zpátky s žádostí o upřesnění Praha-kolik (číslo městského obvodu). Několikrát jsme ji pro tuto buzeraci vytrestali:

- Vůz byl složen ve městě Aš, u klienta doma. Do kolonky "odtaženo kam" píšu: AŠ DOMŮ a čekám, zda mi to vrátí jako pravopisnou chybu...
- Odtaženo kam: Pičín vrzal (vysvětlivka: obec Pičín, autoservis Vrzal).

Cizokrajní motoristé
Jména některých klientů, zejména cizinců, se dost blbě píšou, což řešíme velice jednoduše: než z člověka tahat písmeno po písmenu, radši do kolonky "příjmení" napíšeme předpokládanou národnost a hotovo. Paní Na Osum, jež zpětně kontroluje spokojenost klientů, jsme tak připravili několik úsměvných zážitků, když oslovila dotyčného "Dobrý den, pane Skopčák... Dobrý den, pane Rusák... Dobrý den, pane Polák..." Na druhé straně se pochopitelně ozvalo "Was?" nebo "Što zkazal?!". Od té doby píšeme radši SSSR, NDR či mírnější Germán.

Kapitola sama pro sebe jsou Vietnamci. Žijí tu desítky let, ale nikdy se nenaučili česky, což jim většinou zcela zabrání v objednání služby. Když už se jim pak povede něco sesmolit, většinou do kolonky příjmení místo složité soustavy souhlásek a samohlásek píšeme:

- Rákosník
- Vietcong
- Kung Pao
- Čing Čong
- Ping Pong

...což i paní kontrolní pochopí. Většinou. Oslovený pan Vietcong jí stejně nerozuměl. Největší úlet se mi stal dneska, když se ozval pan Beng Beng (a nebyl to hit od Rammsteinů).

Úsměvná situace nastala, když jsem zapisoval celkem slušně mluvícího Vietnamce, jenž se představil jako Honza. Do kolonky příjmení jsem tedy vepsal pana Honzu, a zadal práci nic netušícímu mechanikovi. Ten mi při ukončování služby pobaveně oznámil, že to byl teda pěknej Honza, a ať prý si mezi HON a ZA napíšu mezeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat