úterý 17. října 2006

První styk s byrokracií

Dneska jsem se vrátil do agentury a konečne se dopracoval nejakych vysledku, i kdyz zdaleka ne finalnich. Do cesty se mi totiz postavila britska byrokracie.
Vcera me v devet hodin odpalkovali, tak jsem to dnes zkusil o hodinu driv. Vsichni mi rikali, ze tam jezdili treba uz na sestou, ja byl trochu rozvaznejsi a pred agenturou stanul v 7:43, abych na dverich uzrel napis "opening hours 8:00 - 13:30". Skoro mi to vyslo, reknete si, ovsem v kanclu byla pritomna jen nejaka slecna, ktera mi oznamila ze Charlie a Tim, manici jenz maji na starosti nove adepty, prijdou az za hodinu. Se mnou tam byl jeste jeden Polak, tak jsem se s nim dal do reci v naivni predstave, ze si budeme rozumet. Spousta lidi mi tvrdi, ze Polakum v pohode rozumi, ale ja mezi ne rozhodne nepatrim. Konecne jsem si aspon pokecal anglicky. Po hodine jsme se vratili do agentury, dostali dotazniky a jelikoz ani jeden z nas nemel tuzku, zacli jsme nejdriv resit fotky. Hned vedle agentury je fotolab, kde jedno vyfoceni stoji 4,50Ł. Primo pod nim, ve vestibulu metra, je o mnoho levnejsi automat, samozrejme nefunkcni. Ve fotolabu nas vyblejskla postarsi pani, velmi sympaticka a ochotna, a abychom si utracene penize patricne uzili, vypujcili jsme si i propisku na vyplneni formularu s tim, ze pujdeme nekam kde je klid. Jedine takove misto bylo na eskalatorech metra, hned za rohem, kde jsme stravili nasledujici hodinu. Chudak pani ve fotolabu uz si asi myslela, ze jsme se zdejchli i s tuzkou, bez placeni a fotky ji tam nechali, takze byla vylozene rada ze nas zase vidi.

S vyplnenym formularem jsme se vratili do agentury, kde nam vyznacili x dalsich policek na vyplneni, kterych jsem si vubec nevsiml, a my museli zase somrovat o tuzku. Tentokrat u nejake orientalne zbravene malirky hned vedle. Skutecne me pobavila cast o bezpecnosti prace. Clovek si mel precist nejake kecy a prohlednout obrazky a pak vyplnit jakysi test jako ve skole. Tady jsou nektere otazky:
1 - Kdy se smeji strkat ruce do drticky odpadu?
a) Nikdy.
b) Jen kdyz si clovek dava pozor a vidi neco cenneho.
2 - Pokud vas pri praci zacne obtezovat agresivni kolemjdouci, co musite udelat?
a) Poprat se s nim.
b) Zachovat klid, pokusit se v klidu odejit a informovat nadrizeneho.
c) Hadat se s nim.
3 - Proc museji pracovnici nosit reflexni vesty?
a) Protoze to chce vedeni.
b) Aby byli lepe viditelni a nesrazilo je auto.
c) Aby utrpeli mensi zraneni, srazi-li je auto.
4 - V jakych pripadech se smeji pracovnici vyklanet ci vozit vne vozidla?
a) Kdyz se sef nediva.
b) Nikdy.
c) Kdyz vuz jede pomalu.
Nejlepsi na tom je, ze jsou to vsechno jen byrokraticke nesmysly bez kterych vas nezamestnaji, ale aby se obtezovali vam to vysvetlit (jak je predepsano) ci aspon poradit jak to mate vyplnit, to ne. Naopak ja jsem byl ten kdo vysvetluje, a i kdyz jsem tam byl uplne novy stejne jako onen Polak a nasledne jeden Ind, jenz me taktez atakoval s zadosti o pomoc, jsem o tom vedel uplne kulove. Bohuzel zde zamestnavatele vyzaduji i doporuceni (jako ze jste duveryhodni, pracoviti blablabla), ktere si sice muzete vyplnit v podstate sami (opet jen stupidni byrokraticky krok), ale bylo by trochu divne odejit a za deset minut se vratit s doporucenim od predchoziho zamestnavatele, pribuzneho ci kamarada. A to je ten duvod, proc se tam zitra vracim a teprve pak budu moct doufat v nejakou pracovni nabidku. No nic, zase jsem se rozepsal jak je u me zvykem, navic asi dost chaoticky, jelikoz me jiste potreby tlaci do male mitnosti kde se delaji velke potreby, takze pospicham, ale predelavat uz to nebudu. Tak zase priste.

5 komentářů:

  1. tak to je narez:D at zijou urednici

    OdpovědětVymazat
  2. heh, len sa necuduj. skus si vybavit prechodny pobyt v ceskej republike ;).

    OdpovědětVymazat
  3. Storme, videl jsi serial \"Jiste, pane ministre (premiere)?\" Hodne veci bys ted vedel dopredu :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tak prvni otazka me dostala :D

    OdpovědětVymazat
  5. To je skoro, jak otázky při dělání autoškoly...1. b)2. a) + c)3. a)4. a) (při malé rychlosti to nemá cenu)Je fakt vidět, že já bych to zvládnul napsat taky...Tak si zatím užívej! A držíme palce.

    OdpovědětVymazat