pondělí 30. října 2006

The great tube adventure

Vcera i dneska jsem mel volno a oba dva dny nalezite vyuzil. Navsteva velkeho londynskeho kolotoce, shaneni noveho bydleni a velka, opravdu masivni projizdka metrem. Jakmile budu mit vyvolane fotky (tzn. az se Michal dokope prijit sem s USB kabelem), nahodim na web i vizualy.

Novy domov. No more Walthamstow. No more halal. No more Rozehnal. Tak by se dalo ve strucnosti charakterizovat nedelni dopoledne. Nasli jsme totiz s Michalem skvele bydleni na Golders Green, nedaleko West Hampstedu. V nedeli dopoledne jsme se tam jeli podivat a bez vahani ho vzali. Obrovske pokoje, kompletne zarizena kuchyn, dva samostatne zachody a sprchy, na pokoji umyvadlo, velka okna, krasna klidna ctvrt, pet minut od metra a pul hodiny autobusem do centra, v okoli rozlehle parky, proste nadhera. Uz se tesim na dlouhe projizdky na kole. Nas soused a zaroven vyberci najemneho je asi tricetilety Zid s jarmulkou na hlave a nutno podotknout, ze docela slusny obchodnik a naprosty pohodar. Cena byla predem dana, ale nevahal nam nabidnout provizi, pokud do bytu sezeneme dalsi najemniky (to jsme bohuzel nestihli), a kdyz jsme odchazeli, jeste se bez ostychu zeptal, jestli by pro nas byl nebo nebyl problem, kdyby sehnal spolunajemniky cerne pleti. Zaroven prislibil, ze se vynasnazi sehnat lidi z vychodni Evropy. Odpovedel jsem diplomaticky, ze cernosi nam nevadi (a mlade pohledne cernosky uz vubec ne), neposlouchaji-li hip hop, ale ze bychom nejradsi bydleli s Cechy nebo Slovaky (Polaky jsem z vyctu narodu vynechal). Jeste jsem chtel dodat, ze opravdu nechce zit s halalakama, jenze jsem si nemohl vzpomenout, jak se to rekne anglicky. V autobuse mi Michal pripomnel, ze stacilo rict muslimove, tak jsem mu tak jemne napsal sms ze s muslimama by se nam bydlet nechtelo, a dostalo se mi necekane reakce. "Jiri, do I look stupid? You saw that I'm a Jew, do you think that I'd let muslims live here?". Znel trochu nastavane ale nastesti se pak zasmal, takze to vzal s humorem. Opravdu pohodar. Takze se behem par dni stehujeme. Zbytek napisu jindy, je tu navsteva a za chvili jdu spat, rano me opet ceka prace od 6:00.

10 komentářů:

  1. Golders Green je tradiční Jewish neighborhood, sama jsem tam nějaký čas bydlela a bylo to moc příjemný. Hampstead Heath je super. Přeji vše nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  2. promin, ze jsem tak troufaly, ale nakolik tam tedka ten najem vyjde?jinak bacha na nej, az se v noci probudis a on nad tebou bude stat se svoji slavnostni rybickou, never mu, ze si de ukrojit kousek tvyho narozeninovyho dortu!

    OdpovědětVymazat
  3. prizda: 55 liber tejdne. nejhorsi je ze se musi slozit depozit, jinak je to tam pohoda.

    OdpovědětVymazat
  4. pekny, ale nemas za tejden 50 liber hrubyho? mozna si to pamatuju blbe :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prizdo myslím, že si to fakt pamatuješ blbě, ale otázka je to dobrá.Ale formuloval bych jí spíše takto:příjmy/výdaje/doba (příjmy jsou jasné, výdaje bych trochu rozepsal a doba záleží na autorovi)

    OdpovědětVymazat
  6. A už to začíná, za chvílí bude celej tenhle blog psanej v angličtině :-)

    OdpovědětVymazat
  7. garret >> nepracujes nahodou v asusu ? Usuzuju podle paroubka a ostravy :Dsry, ze to je mimo kontext :)

    OdpovědětVymazat
  8. zvedavkamozna jo, nepopiram, ale mel sem zato, ze nekde storm psal, ze litacka na metro ho stoji 25l na tejden, coz je polovina jeho hruby mzdy, ale jak rikam, mozna si to pamatuju blbe a sem linej to hledat :)

    OdpovědětVymazat
  9. min. hruba mzda je 5,35ł na hodinu, coz ti za 8hod smenu udela cca 40ł cistyho. za tejden si vydelas okolo 200ł. neni to zadnej zazrak, ale uplne v pohode s tim vyzijes a pokud nemas naky extra zavazky jako koureni, splatky hypoteky apod, jeste ti zbyde. to je v cechach minimalni mzdou absolutne nemyslitelny. pro nejsou prijoritou prachy ale sehnat nakou lip placenou stabilni praci, abych si moh zaplatit skolu a zacit se fest zdokonalovat v anglictine.

    OdpovědětVymazat
  10. Almon: this blog will keep its czech language style, i assure you :)

    OdpovědětVymazat