neděle 15. října 2006

Metro

Odpoledne jsem zapomnel napsat jeste o sve prvni projizdce londynskym metrem, jemuz se tady rika "tube" a vyslovuje se to ťúb (nevim kde je na SK klavesnici krouzek, tak omluvte hrubku), coz mi bitelne leze na nervy. Proc nemuzou rikat subway nebo underground jako v Americe... no nic.
Kazdopadne me to tady fakt dostalo. Vcera jsme jeli s Michalem a Ingrid z konecne Victoria Lane (stanice Walthamstow Central), kde bydlime, za jednim kamaradem nekam bliz do centra. Metro tu maji rozdelene na 6 pasem, ktere se plati zvlast a jednicka, tedy centrum, je samozrejme nejvetsi a nejdrazsi. Jeste ze jsme jeli jen z trojky do dvojky. Koupil jsem si tedy Oyster Card (mistni permanentka) a vlezl do metra. Prvni poznatek - zastavky tu nemaji uhledne refize jako u nas, ale jsou klidne do zatacky. Metro je strasne male, pomalu jsem se musel hrbit, a je v nem silene vedro, coz se jiste v zime libi bezdomovcum, me vsak nikoliv. Bylo mi vysvetleno, ze Victoria Lane (nevim proc to neni Line) je nejstarsi trasa, jsou tu male tunely a proto i male vagony. Na Finsbury Park jsme prestupovali na Piccadilly Lane, a tady zacal mazec. Neni to jako u nas, ze na jednom nastupisti jezdi metro dvema smery a kdyz projdete prestupem, dostanete se na jinou linku a tam opet jezdi metro dvema smery. Tady je na jednom prestupu treba 5 tras, chodby jsou horsi nez katakomby v Rime, silene spletite a neprilis dobre znacene, a vzhledem k poctu tras (asi 13) to pripomina nasi povrchovou dopravu, kdy nekolik linek autobusu jede treba deset zastavek po stejne trase a pak se rozdeli. Proto se treba na peti zastavkach za sebou da prestoupit mezi dvema stejnymi linkami. Zapomente vsak na to, ze kdyz treba zapomenete vystoupit, ze se na dalsi zastavce proste otocite a z opacneho nastupiste dojedete zpet. Naopak musite jet treba dalsich pet zastavek, kde jezdi metro po vasi lince v opacnem smeru. A perlicka na dortu: je naprosto bezne, ze jedna trasa nevede z bodu A do bodu B, ale jeste se treba v ramci sebe rozdeluje. Napriklad Victoria line se asi 8 zastavek pred koncem rozdeluje do Y jako hadi jazyk a dojedete po ni budto na letiste Heathrow, nebo uplne nekam jinam. Musite sledovat, co je napsano na konci metra ktere prave prijelo, abyste vedeli kam smeruje. Beda kdyz ho dohanite na posledni chvili... Jo a taky nechapu, proc nemohli vychod oznacit slovem EXIT jako ve zbytku sveta a misto toho museli dat WAY OUT. No nic. Jeste ze Michal se tady vyzna, i kdyz i on po roce a pul v Londyne nechodi instinktivne ale kouka a obcas se zastavi, aby si precetl cedule (kdyz ma sebou vecne mluvici Ingrid, vetsinou to trva dvakrat tak dlouho). A jestli jste z meho prispevku vubec nic nepochopili, tak jste spravne pochopili podstatu londynskeho metra :D.

3 komentáře:

  1. :oD tsyve to je hnus velebnosti!

    OdpovědětVymazat
  2. hehe :) tak sem konecne prekonal obavy a zabrousil opet na blog - obavy protoze sem si rikal ze doby kdy si uverejnoval ftipne dispeceroviny skoncily a co ja tu sakra budu cist - ale jak koukam tak londynske pribehy maji podobny naboj :)ovsem vasik je zatim muj \"favorit\"zrejme hleda (vzhledem k jeho predchozimu zamestnani) misto kde by mohl dosahnout alespon podobne dulezitosti - od takovych co nejdal

    OdpovědětVymazat
  3. Tyvole, celou dobu píšeš bez diakritiky ale sotva tam máš čárku místo kroužku, to to hned rozmázneš. =)...tak a teď si du přečíst článek.

    OdpovědětVymazat