pondělí 9. října 2006

Poklad z dětství

Jelikož za tři dny odjíždím, vyklízím místnost a pečlivě se probírám svýma věcma. Před chvilkou jsem vykopal poklad z dětství, aniž bych tušil, že mi řadu let doslova ležel u nohou. Hned vedle stolu mám totiž hozenou brašnu z výtvarky, čehož jsem si sice byl vědom, netušil jsem však, že v najdu původní obsah ze šesté a sedmé třídy.

Jak já ten předmět nesnášel, a jaká při něm byla sranda. Učitelka, jejíž jméno jsem v italštině zkomolil na "vymočím se támhle" (stačilo z La Faccióli udělat La Facciolí) nás nutila ke všeličemu, například ke zdokumentování výroby sošky na vánoční betlém, nebo malovat všelijaké abstraktní obrazy a kdesi cosi, což byl opruz, ale běda jak došlo na volné téma... Jako vánoční dárek matce jsem z moduritu vytvořil popelník ve tvaru záchodové mísy a vyzdobil ho všelijakými hesly, v nichž kouření úzce souviselo s původním účelem záchodu. Jindy, to jsme zrovna brali perspektivu, jsem nakreslil krásnou kadibudku jak u nás na chatě, a s poetickou výzdobou si dal opět nejvíc práce. Škoda že hesla typu "neser nadarmo" se v četšině nerýmují, ale tenkrát bylo moudřejší použít italštinu (to víte, v italské škole by češtinu moc nedocenili).

Taky jsem našel flétnu... Hudebku jsem nesnášel ještě víc než výtvarku, jediné co mi ji pomáhalo přežít byla groteskní učitelka, kterou jsem s oblibou přezdíval paní Knírková. Byla to silnější blondýna kolem 35 let, s charismatickým černým chmířím nad pusou. Její muž zřejmě trpěl nějakou úchylkou.

Co mě ale z celého obsahu brašny dostalo úplně nejvíc, to je sbírka plakátů z bravíčka, jimiž jsem jako dítě (do 12 let) polepil úplně celý pokoj! Nemůžu uvěřit, jak nevkusně jsem si tenkrát svoje království vyzdoboval! Pravda, najde se tam Metallica, Queen a klaun z hororu TO, ale převažuje všechno ostatní od 2 Unlimited přes Davida Hajzlhoffa, Bryana Adamse, Roxette, Trekny Čtyři Sedum, Bon Joviho, Ace of Base (ta blondýna je ale kus), Pergnerovou (ta blondýna je ale kus) až po Vindama, Stallona a Arnieho (toho jsem měl vždycky rád, ještě před hodinou mi zdobil zeď Terminator 3).

Ty pravé skvosty ale přicházejí až s odvrácenou stranou Bravo plakátů: dopisy čtenářů do rubriky Láska, sex a něžnosti!!! Pár špeků si pamatuju dodnes, ale znova to číst, to je prostě maso! Konečně mám zas něco do rubriky Ftipy, takže se těšte :D

2 komentáře:

  1. \"bravíčka\"? bravíčko bylo opravdinku ťuťululu dobroučký časopísek budlikybudli ;-)

    OdpovědětVymazat