pondělí 22. ledna 2007

Zlatá éra filmů, osmdesátá léta

Po nostalgickém zakecání se o starých dobrých filmech našeho děství a mládí jsme si s Michalem řekli, že by bylo fajn nějaký zkouknout. Padla volba na Robocopa (1987) a byla to dobrá volba. Konečně jsem ho viděl v pořádné kvalitě a hlavně s normálním ozvučením. Vzpomínáte na doby prvních Beta videokazet a jednohlasného rychlodabingu, kdy jeden člověk (asi jediný v republice kdo uměl anglicky) simultánně překládal všechny dialogy a když to nestíhal, prostě nějakou tu hlášku vypustil?

Po letech jsem si film opravdu užil a taky ho pochopil, což se mi, vzhledem k výše popsanému dabingu jako malému nedařilo. Robocop je vskutku brutální snímek, známka toho, že osmdesátky byly zlatou érou kinematografie, kdy nikdo absolutně neřešil násilí a krev na plátně a necpal tam tuny amerického patosu. Dokonce jsem neviděl jedinou americkou vlajku. Žasnul jsem nad surovostí a nekompromisností násilných scén, například jak na začátku ED-209 rozstřílí toho kravaťáka a cáká z něj krev na všechny strany, nebo když zločinec ustřelí Murphymu zápěstí z půl metru brokovnicí a z pahýlu pak teče proud krve (zdaleka ne tak komediálně jako v Kill Billovi). Po druhém výstřelu ruka zmizí úplně a chudáka Murphyho rozmetají doslova na sračky. To v žádném filmu posledních deseti let neuvidíte, leda že by byl válečný. Skvěle vyniká i strohost hlášek a dialogů, které si nehrají na žádnou trapnou politickou korektnost stupidní americký patos byste v nich hledali marně. Zkrátka a dobře, Robocop je fakt dobrý film a dvacet let stáří mu na půvabu ani trochu neubírá, spíš naopak. Ze stejného důvodu zbožňuji prvního Terminátora (1984), Ramba (1982), Predátora (1987), Cobru (1986), Total Recall (1990) či Vetřelce (1979), ačkoliv z vetřelčí série mám nejradši dvojku (1986). Samozřejmě se najde celá řada titulů, které nelze označit jinak než za naprosté kokotiny, ačkoliv mi to jako malému vůbec nepřišlo (např. Rambo 2 a 3, Commando).

Mimochodem, víte že se točí Rambo 4? Stalloneho najme skupina křesťanských misionářů, aby je chránil před piráty na misi v nějaké necivilizované zemi které vládne krutý tyran. Krutý tyran samozřejmě misionáře zajme a Rambo je musí všechny osvobodit. Máme se opravdu na co těšit...

19 komentářů:

  1. Nechybí ti v tom výčtu Terminátor 2? Ten je taky skvělej! :)Btw: Já bych se toho čtvrtýho Ramba zase tak moc nebál, protože Silvestrův novej Rocky až tak sračkoidně nedopad a když víš, co od toho čekat, tak se na něj kouká velice dobře...

    OdpovědětVymazat
  2. termoska 2 je samozrejme skvela, ale zaprve neni tak brutalni jako dvojka, zadruhe je to rok 1991, takze uz ne osumdesaty leta. o rockym sem slysel ze to je koukatelny, ale cekam az vyjde naka lepsi kvalita nez screener (a taky aby k tomu nekdo udelal poradny titulky, umim si predstavit co za shit musi bejt k mani ted). ad rambo - uvidime, ale jelikoz uz dvojka a trojka byly totalni picoviny, tak si od ctyrky vubec nic neslibuju. jen aby to nedopadlo jako ta naprosta zhovadilost jmenem slzy slunce. to byl jeden z nejhorsich filmu co sem kdy videl.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, s těma titulema máš pravdu- nejsou nijak detailní a spíš jenom popisujou základní děj filmu, ale jako pomůcka pro skouknutí filmu bohatě stačej a když praktikuješ způsob četba-poslech, jako já, tek pochytáš naprostou většinu i bez titulků.

    OdpovědětVymazat
  4. KONEČNĚ! Na pátej pokus se mi to podařilo odeslat! Ne, že by bylo extra zábavný to třikrát psát (pak mě napadlo, že bych si to moch před pokusem o odeslání hodit do schrtánky), ale když chce člověk něco vyjádřit, tak prostě musí obětovat kus sebe :)

    OdpovědětVymazat
  5. to mas dobry, ja kdyz mam pusteny titule tak me na furt pada voko a ani pak nevnimam tolik mluveni. a kdyz sou ty titule echt spatny, tak to je uplne nejhorsi protoze prectu si neco, slysim ze rikaj neco uplne jinyho a nez si preberu co to ten patlal titulkarska vlastne napsal tak mi unikaj dalsi dialogy (zrovna vcera sem koukal na dukes of hazzard, uplne priserny, vetu \"i have a moonshine business\" prelozil jako \"mam ukol mesice\"). takze bych si nejradsi poustel filmy bez tituli nebo s anglickejma, jenze bohuzel sou ti totalni anglofonni negramoti a kvuli nim ty cesky titule davat musim :(

    OdpovědětVymazat
  6. a proč ty titulky teda čteš?

    OdpovědětVymazat
  7. protoze kdyz sou v mym zornym poli tak je nedokazu ignorovat.

    OdpovědětVymazat
  8. wtf? :)Teda Storme, ty jsi smazal odkaz na můj blog. Jsi zlý, zlý člověk :))). Co se týče filmů, jednoznačně tomu vévodí Alien, Predator, Terminator, Robotator (vlastne Robocop), a to bez debat :)

    OdpovědětVymazat
  9. josef: nic ve zlym, ale nechci tu mit preodkazovano a sou zajimavejsi blogy nez tvuj, sory.

    OdpovědětVymazat
  10. ja jeste nedam dopustit na vec/the thing(1982)

    OdpovědětVymazat
  11. V pohodě ;)Já to beru, já už se o svůj blog moc nestarám, takže to chápu. Proto tam byl ten smajlík ;))

    OdpovědětVymazat
  12. Čau Jiřío rambovi 4 vím. Taky miluju osmdesátky. nevím jestli jsi zaregistroval Rockyho 6, který už je natočený (v ČR premiéru ještě tušim neměl) Už jsem to viděl a je to fakt masakr. 60ti letej Stallone v ringu :-) :-) Scénář si psal Stallone sám, takže je to strašná kokotina, ale dlouho jsem se takhle nenasmál. Mimochodem, včera sem dočetl tu biografii maidenů. Je to hodně zajímavý čtení.

    OdpovědětVymazat
  13. Čau Jiří, jak se daří? o rockym6 se tu bavime, akorat ze se to nemenuje rocky6 nybrz rocky balboa. biografie mejdnu je hodne zajimava, to kazdopadne.

    OdpovědětVymazat
  14. Toho novyho Rockyho jsem videl a celkem nic moc. Sly s nastrelenym obocim vypada k zbliti, zapletka nulova, proste hruza. Nechapu, jak to muze mit tak velky hodnoceni.

    OdpovědětVymazat
  15. Možná právě proto, že je to taková nostalgická vzpomínka na filmy z osmdesátejch let, kdy tohle bylo naprosto normánlí...

    OdpovědětVymazat
  16. ja nevim co zrovna na tehle filmech mate vzdyt jsou vsechny v podstate o tom stejnym: hrdina resi problem protoze chce nekdo nekoho zabit pripadne chce ten nekdo nebo neco zabit primo hrdinu - tolik zapletka a potom uz nas hrdina jen beha jako debil po lese, meste, vesmirne lodi, namorni lodi, jakekoli libovolne lodi ktera je zrovna k mani, lese na lodi, meste na lodi, lese v meste pripadne meste v lese - je od palcu u nohou az po usi oblozenej arzenalem ze ktereho by komukoli z nas odesla do peti minut zada do vecnych lovist - a strili po vsem co se hne nebo co vypada ze by se v nejblizsim roce pohnout mohlo.:D

    OdpovědětVymazat
  17. jakub: no prave :) teda, ne ze by se takovydle filmy netocily porad, ale dneska sou to vetsinou totalni sracky plny patosu, demagogicky politicky radoby korektnosti, vsude sou nacpany debilni americky vlajecky a reziseri sou pod tlakem verejnosti kvuli nasili, takze omezujou krev nebo ji kompenzujou prave tim trapnym americkym patosem, atd. v 80tech letech tyhle kraviny nikoho neomezovaly, takze se tvurci neomezovali v kubikach proteceny krve, drsnejch hlaskach atd. jinymi slovy, ty filmy nebyli zaobaleny vsemoznejma srackama, ale byli krasne ryzi, surovy, strohy a prosty, a to je prave dela tak nadhernejma. kdyz se na takovej film jako cobra (skouknuto vcera) podivam dneska, po dvaceti letech, zasnu i nad tim jak to bylo tenkrat dobre natoceny. a nektery filmy maj i pomerne zajimavej pribeh, viz treba robocop nebo terminator. pochopitelne se natocila i spousta sracek jako rambo2 a 3, nebo commando, ale tomu se dneska zasmeju, takze je to taky dobry :)

    OdpovědětVymazat
  18. Michal Chocholatý8. dubna 2007 v 15:38

    Predátor 3?Ahoj,nahttp://fantasy-scifi.net/citarna/clanky?cl=3889 byl konečně zveřejněn kompletní, sedm let starý román \"Predátor v holocaustu\", který nemohu publikovat, protože mi 20th Century Fox nechtějí udělit právo k použití postavy Predátora.S pozdravemMichal Chocholatý

    OdpovědětVymazat