sobota 27. ledna 2007

Vanocni vylet k zubari, aneb horor jmenem anglicke zdravotnictvi

Nabrezi mezi London Bridge a Westminster Bridge.
Utery 26.12.
Michala uz nejakou dobu boli zuby. Pry ma kaz tu a tamhle, vypadla mu plomba a navic roste moudrak vpravo dole. Jak uz to tak byva, to nejhorsi prislo na Vanoce a ani lahev anestetika z Tennessie nepomohla, procez jsme se v utery odpoledne vydali na zubni pohotovost do Guy's Hospital na London Bridge.

Ze vstupni haly vedly chodby do tri ruznych oddeleni, dle informacnich tabuli se v kazdem z nich nachazela Dental care Ambulance. Tabule nelhaly, jenom nam nerekly ze je vsude zavreno. Recepcni, v jejiz tvari se zracila vylozena radost ze slouzi na Vanoce, nas odkazala na St. Thomas Hospital, nachazejici se u Westminster Bridge, coz je jedna zastavka metrem. Jelikoz nam jedna zastavka nestoji za tri Libry, sli jsme pesky. Mozna si vzpomenete, ze pesituru mezi London Bridge a Westminster Bridge jsem uz jednou absolvoval, ackoliv byla trochu klikatejsi. Kazdopadne jsem to Michalovi pripomnel... V St. Thomas Hospital nam afroanglicky recepcni, jehoz nadseni zdaleka predcilo indickou kolegyni, s litosti oznamil, ze oni zadnou zubni ambulanci nemaji, jen klasickou pohotovost, kde bychom dostali nanejvys antibiotika. Aby se nas zbavil, dal nam letak s cislem na nejaky dalsi zubni blbinec, kde jsme se od vcelku nadseneho zaznamniku dozvedeli, ze maji otevreno sedm dni v tydnu, ale jak na potvoru ne dneska. Inu, neni lepsiho pocitu nez vedomi, ze penize za National Insurance jsou dobre investovane... Aby cesta do centra mesta nebyla zbytecna, vyuzili jsme prilezitosti k prochazce po centru mesta, coz ve finale vyslo dost draho, jelikoz jsem zase jednou spatril "vyhodnou nabidku". V Pizza Hut jsme si chteli dat vyhodne menu za 3,5 libery, nakonec jsme vsak odchazeli o 17 liber lehci. Ale dobre jsme se najedli, a to je hlavni.

Nakonec jsme skoncili u kolotoce.
Druhy den Michala doprovodila Ingrid, jejiz report znel asi takto: v cekarne sedelo asi sedesat lidi. Nejdriv je vsechny zrentgenovali, coz trvalo pres dve hodiny, a po dalsich ctyrech hodinach jsme se dostali na radu. Mezitim jsem byla svedkem neceho, o cem bych neverila ze nekdy uvidim - zelenou cernosku! Chudak zenska tam tri hodiny lezela, hubu jak fotbalovej mic a bylo ji tak blbe az zezelenala. Michal malem pokousal doktora, nastesti ho stacil jenom prastit (Michal se boji zubare). Diagnoza: osmicka vpravo dole se otaci (roste dovnitr), vytlacuje sedmicku (proto nemuze zkousnout), hrozi prasknuti celisti a je potreba to co nejdriv resit. Po tomto sdeleni se Michala zeptali, zda mu to vyhovuje za tyden. Konstatovani "ale me boli drzka jako svine, nemuzu zkousnout, je mi blbe a musim chodit do prace, udelejte mi to hned" v nich vyvolalo jen lakonicke "we're sorry". Pri vypisovani receptu na antibiotika se jeste zaludne zeptali "jste pracujici?" a pri kladne odpovedi si vyzadali sest a pul Libry. Je dobre platit National Insurance... Ted se Michal rozhoduje, zda to risknout a zajit k mistnimu felcarovi, nebo si koupit letenku do Prahy, skloubit prijemne s uzitecnym a jeste usetrit hafo penez (zpatecni letenka stoji 35Ł a za tenhle typ osetreni u nas neda vic nez 1500Kc, zatimco tady cloveka stahnou o 80Ł za konzultaci, jeste nez vubec zacnou uvazovat o tom, ze by se vam mohli podivat do pusy. Samozrejme je tu bezplatna varianta v podobe nemocnicni ambulance, ale to je prilis velky hazard s vlastnim zdravim. Je skvele zit v zemi, kde platite vysoke dane a modlite se za vlastni zdravi jen proto, abyste nemuseli projit mistnim zdravotnickym aparatem.

5 komentářů:

  1. hororteda nevedel sem ze v anglii je to se zdravotnictvim tak spatne jako v usa,existuje vubec jeste nekde ve svete zdravotnictvi na takove urovni jak u nas,dostupne pro obycejne lidi?

    OdpovědětVymazat
  2. neboj, nova vlada dostane nase zdravotnictvi na \"svetovou\" uroven.

    OdpovědětVymazat
  3. 2 zet: ano, na Kube (ma to hacik - nemaju dostatok zakladnych medikamentov).Storm mohol by si pls rozviest, preco je riziko nechat sa osetrit v nemocnicej ambulancii?

    OdpovědětVymazat
  4. MarekM: protoze je to, narozdil od soukromejch placenejch ordinaci, neprofesionalni fuserina, vetsinou. chodi tam strasna spousta lidi takze to flakaj jak bata cvicky, a casto se stava, ze neni pritomnej doktor ale jenom medici, kteri ti smej poskytnout nejaky to zakladni osetreni ale nic vic, protoze to este neumej. presto se ale bezne stava, ze ti plnohodnotna vyskolena zdravotni sestra neni schopna poradne vzit krev a uplne ti rozjebe zily na obou rukach, ze tam pak mas jelita jak jitrnice. ingrid byla v jednom ustavu dokonce svedkem toho, ze se jedna sestra ptala jiny, jestli je morfium opiat.

    OdpovědětVymazat