sobota 14. června 2008

Letopisy Narnie: Princ Kaspián - herní recenze

Tento článek původně vyšel na Hratelně.cz v červnu 2008. Po zániku serveru jsem ho přesunul na blog.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian // Hodnocení 65% // Cena: 799,- // Minimální hardware: 1,5GHz CPU, 256MB RAM, 128MB DX9 grafika, 8,5GB HDD // Doporučený hardware: 2GHz CPU, 1GB RAM, 256MB DX9 grafika, 8,5GB HDD // Testováno na: Intel Core2 Duo 2,5GHz, 2GB RAM, Radeon HD 3850PRO // Testováno na: AMD Dual Core 2,5GHz, 2GB RAM, GeForce 8600 GTS // Lokalizace: titulky // Platforma: PC, PS2, PS3, X360, Wii, DS // Vydavatel: Disney Interactive // Výrobce: Traveller's Tales // CZ Distributor: CD Projekt // Žánr: akční adventura

Klady: dvojhra vhodná pro děti a jejich dospělé; grafika; jedna z mála her podle filmu, ze které se nepozvracíte. // Zápory: krátkost; přílišná jednoduchost; žádná výzva pro hráče; příliš mnoho animací; princ Kaspián je mizerný herec. // Verdikt: lehce nadprůměrná akční adventura vhodná pro děti i dospělé, o mnoho lepší než první Narnie.

Čas je relativní. Nebo snad ne? Zeptejte se na to sourozenců Pevenseyových. Zatímco oni prožili pouhý rok od dobrodružství se lvem, čarodějnicí a skříní, v bájné Narnii uběhlo dlouhých 1300 let, a hodně se za tu dobu změnilo. Do světa faunů, skřítků, mluvících ptáků a bobrů vtrhli krutí Telmarané, podrobili si zemi, vyhladili původní obyvatelstvo a ti co přežili prchli do lesů. Na trůnu teď sedí zlý král Miraz a jeho jediným trnem v oku je právoplatný dědic, jeho vnuk princ Kaspián. Když se Mirazovi narodí prvorozený syn, rozhodne se Kaspiána zbavit. Ten má však čtyři esa v rukávu...

Film a hra ruku v ruce jdou
Princ Kaspián je hra doprovázející stejnojmenný film, čemuž odpovídá i zpracování: mise jsou protkané filmovými záběry, lokace kopírují ty filmové a herci propůjčili své tváře herním postavám. Nemusíte však zoufat, ne všechny hry podle filmu dopadají jako Iron Man či Rock Podvraťáků, a Narnie se svou kvalitou blíží spíše King Kongovi.

Chudý bratříček Lego Star Wars
Divný nadpis, říkáte si. Copak mají LSW a Narnie něco společného? Ano, výrobce. Za oběma tituly stojí firma Traveller’s Tales a je to hodně znát. Obě hry pohání stejný herní systém, a sice využívání celé škály postav s rozličnými schopnostmi k tomu, abyste se dostali na konec. Nutno však podotknout, že v Narnii je tento skvělý systém značně ořezán, takže nečekejte žádné zázraky, natož úsměvné a vtipné scénky z LSW.

Dětinskost stranou
Oproti minulé Narnii je Kaspián podstatně vyspělejší a dokáže zabavit i dospělého (i když je stále extrémně jednoduchý a nekonečné nápovědy na zcela zřejmé věci jdou dost na nervy), což je velká výhoda zejména díky možnosti dvojhry, která z tohoto titulu činí ideální pojítko pro společnou zábavu mezi rodičem a ratolestí, aniž by u toho jeden usínal nudou či druhý musel koukat na vodotrysky krve jako v běžných „dospělých“ hrách. Jakožto hra určená primárně dětem je totiž Kaspián zbaven většiny násilí (žádná krev, nepřátele nezabíjíte nýbrž porážíte). Právě kvůli nenásilnému charakteru se mi však dost nezamlouvaly některé scény, z nichž krutost přímo srší, i když jenom naznačená. Nezapomenu na pasáž, v níž na vojáka bez helmy spadne těžký kovový zvon (v tu chvíli se pohled přepne do jeho očí). Není sice vidět krev ani mozek rozprsknutý po stěnách, ale ta představa je jasná a hodně nepříjemná. Není takovéto naznačování pro dítě horší, než někoho v GTA poctivě rozmašírovat pod koly kamionu?

Technická stránka věci
Grafický kabát je velice pohledný a za precizní práci zaslouží autoři uznání. Grafika je v podstatě to nejlepší, co hra nabízí. Máte-li dostatečně silný stroj či next-gen konzoli, skutečně se pokocháte pohledem, ovšem ani na PS2 či starším PC to není k zahození. Velice podařená je i zvuková kulisa. Všechno brnká, cinká, řinčí a skřípe tak jak má, hukot vzdálené bitvy je jasně zřetelný a atmosféru dolaďuje epická hudba. Dialogy jsou přímo převzaté z filmu, česká verze byla navíc z technických důvodů ušetřena dabingu, takže si je vychutnáte v originální a nezmršené podobě, samozřejmě s možností zapnout si titulky.

Wiinikající ovládání?
Princ Kaspián vychází na současné platformy včetně PS2 a my měli možnost si vyzkoušet všechny verze. Nejlépe se hraje s gamepadem od Sony, o trochu hůř je na tom rozměrný ovladač pro Xbox 360, a nejhůř jako obvykle dopadla kombinace myši s klávesnicí, jak to u her tohoto typu bývá. Tím netvrdíme, že by se to na PC hrálo špatně, to vůbec ne (autoři si na vyladění ovládání dali hodně záležet), ale gamepad je prostě gamepad.

Zvláštní poznámku si zaslouží verze pro Nintendo Wii. Přiznávám, že je to moje první Wii hra a nemám tedy možnost srovnání, nicméně tvrdím, že Wii Remote je geniální vynález. Máte-li náladu, můžete máchat joystickem jak šílení a Kaspián bude předvádět všemožné kreace s mečem. Jste-li však leniví jak po polední pauze, můžete se pohodlně rozvalit do křesla nebo přímo na postel, svěsit ruce podél těla a jen líně mačkat čudlíky. A právě to je kámen úrazu – Wii Remote je tak strašně pohodlný, že vás během chvíle uspí...

Nedostatky
Zatím jsme na novou Narnii pěli jen samou chválu, až by se mohlo zdát, že jde o vynikající hru, což je však daleko od pravdy. Ve své kategorii (her podle filmu) je Kaspián jedním z těch lepších kousků, pořád však jde jen o lepší průměr s krásnou grafikou. Jakožto hře pro děti mu nemůžeme vyčíst přílišnou jednoduchost a nulovou výzvu. Co však vyčíst můžeme, a taky to uděláme, je ostudná krátkost; nebýt prošpikovaný filmovými záběry, jejichž extrémně častý výskyt působí až otravně, dal by se Kaspián v klidu pokořit za dvě a půl hodiny. Chápeme, že se chce hra podobat filmu v co nejvíce aspektech, ale nic se nemá přehánět.

Závěr
Princ Kaspián je vcelku povedená, primárně dětem určená hra podle stejnojmenného filmu, která by měla pobavit i dospělého. Narozdíl od první Narnie je mnohem propracovanější a díky možnosti dvojhry na jednom počítači je to ideální způsob, jak strávit pár hodin se svou ratolestí při společné zábavě.

Žádné komentáře:

Okomentovat