sobota 29. července 2006

Run To The Hills - autorizovaná biografie Iron Maiden

Před časem jsem ve výloze knihkupectví úplnou náhodou zahlédl obrázek Iron Maiden. Byl to poslední kus jejich biografie, a za cenu 299,- jsem si jí okamžitě koupil. Původně jsem po dočtení knihy chtěl napsat plnohodnotnou a spořádanou recenzi, během četby ze mě však vypadly naprosto spontánní dojmy, které jsou jistě hodnotnější a více vypovídající, než elaborovaný text. Proto je uvádím bez jakýchkoliv změn, prostě tak, jak jsem je naťukal do klávesnice.
ackoliv autor knizky nevyjadruje svoje subjektivni pocity ale pouha fakta, knizka je natolik emocionalne podana, ze to na me pusobilo fakt brutalne. kdyz jsem si pustil iron maiden, killers a demo z pocatku kapely, cejtil jsem se jako bych v tom studiu byl s nima kdyz to nahravali, uplne sem je tam videl. stejne tak pri popisovani seventh son a naslednyho turne, pasaz kterou sem cet zrovna v tramvaji cestou do prace, ve me vyvolala tak silny nutkani si tu pisen poslechnout, ze sem to okamzite po prijezdu do prace udelal. a vubec nejsilnejsi moment je pri stridacce bruce/blaze. ctu si doma v posteli, pustenej winamp, dohraje nejaky album a zrovna tam naskocilo piece of mind, a jak jsem zrovna cet o tom jak bruce chtel odejit, jak zkurvil posledni turne a jak byl steve uplne v prdeli z rozvodu a dalsich okolnosti, naproto se mi zprotivilo slyset v tu chvili bruce. kdyz pak zacal popis blazova pusobeni ve wolfsbane, o tom co si o nem myslel zbytek kapely a o tom jak on sam se vyjadroval o dutym syrovym metalu, nemoh sem odolat, vytah starou placku a pustil si silicon messiah. a co teprv kdyz pri vypraveni o vzniku x factor autor knihy uvedl nekolik radku ze sign of the cross... prvni pisnicka maiden kterou sem v zivote slysel a ktera mi otevrela dvere do metalovyho zivota, a kterou samozrejme znam nazpamet. tuhle knizku nemuzu nez doporucit, je to stejne silnej zazitek jako temna vez od kinga, protoze ty postavy o nichz se pise za ty leta znate jak vlastni matku a mate k nim opravdu silnej vztah.

samozrejme se krom toho clovek dozvi strasnou spoustu faktickejch informaci ze zakulisi, o zivote muzikantu i jinejch lidi co se motaj kolem kapely, o vzniku alb, o cem sou jednotlivy pisnicky, o zazitcich z turne, atd. zkratka si doplni spoustu vedomosti. jediny co mi vadilo byl mensi chaos v poslednich kapitolach, protoze knizka puvodne vysla nekdy v roce 1999 a od ty doby zazila tri reedice, takze se tam treba povida o necem co v ty dobe byla budoucnost (treba turne metal2000), a pak se pokracuje novejsima udalostma jako vema jiz minulejma.
a kdyz nekdo z kapely popisuje jak fanousci na tom kterym koncertu parili jak zbesili, vybavi se mu jak tam paril on a skoro ceka, ze se o sobe docte. navic cloveka strasne potesi, kdyz vidi stevovy slova o tom, jak si strasne vazej fanousku, jak sou v ty ktery zemi skvely lidi, jak se radi vracej tam a tam, a rozhodne to nezni jako nuceny kecy aby nekoho neurazili. myslej to uprimne!
sam sebe vidim jako vcera na svym prvnim poradnym koncerte v zivote (kdyz opomenu v italii na 883, to mi bylo asi dvanact), a samozrejme koncerte maiden, v maly sportovce v roce 98, kdy sem jako 16letej umiral nadsenim, byl uplne v tranzu a celej koncert proskakal s totalni vervou, protoze sem chtel vycnivat z davu aby me kapela videla. a taky se to povedlo! nevim jak me to napadlo, asi sem se chtel odlisit od ostatnich metalaku, tak sem pri skakani nemel vztycenej ukazovak, nybrz oba prostredniky, a byl sem tri metry od podia takze me nemohli prehlidnout! na my strane byl dave murray, usmival se tak jako vzdycky, ten clovek se snad neumi neusmivat, urcite se koukal na me (jak jinak :) a kdyz prisel na podium 4 metrovej eddie, na konci svyho vystoupeni prisel na mou stranu podia a udelal FAKACE!!! udelal to snad na nejakym jinym koncerte???
proste pokud ste fandove Iron Maiden, tuhle knizku si MUSITE precist!

1 komentář: