sobota 3. června 2006

Half-Life 2: Episode One


Half-Life 2: Epizoda jedna...

... Dvě věže.
Bezprostředně po dopaření hry jsem sepsal své dojmy, čímž jsem mimoděk vytvořil první českou recenzi. Chcete-li se dozvědět, jak to dopadlo s Alyx a Gordonem po zničení Citadely, jak kvalitní práci odvedli chlápci z Valve Software a jaký je výsledek v porovnání s diskutovaným SiN Episodes, čtěte dále.




Hodnocení: 82%

Kombajni v kombajnu
Příběh pokračuje přesně tam, kde skončila původní hra. Dr. Breen zmizel, Gordon zničil Citadelu a nebýt skupiny Vortigauntů, on i Alyx by tam dočista zemřeli. Místo toho se ocitají kus od temné věže a mají jediný cíl – zdrhnout co nejdál. Bohužel se však musí vydat zpátky do Citadely a aspoň dočasně stabilizovat jádro, aby měli dost času na útěk a evakuaci co nejvíce civilistů. Paradoxně tak začínáte tam, kde jste v původní hře skončili, a končíte tam, kde jste začínali – ve vlaku.



Zoufalá Alyx vypadá vskutku jako opravdová.
Nudný začátek? To snad ne...
Narozdíl od diskutovaného SiN Episodes, jenž sklidil veskrze negativní ohlas, mě HL2 Episode One skutečně bavil. Musím však s lítostí konstatovat, že první třetina až polovina hry je stejně mdlá jako ve zmíněném SiNu. Pravá akce se rozjede až v polovině, kdy konečně dostanete do ruky pořádné kvéry a místo prolézání temných tunelů a podzemních garáží budete bojovat na povrchu, kde se to hemží zombíky, Kombajny i "Zombajny", neboli vojáky se čtyřnohou čepičkou na hlavě. Ačkoliv mě začátek spíše štval kvůli své obtížnosti a nezáživnosti, rozhodně byl nápaditý a originální. Schopnosti Gravity Gunu jsem docenil zejména ve chvílích, kdy se na mě hrnuli Antlioni a já jim musel zacpat díry nakupením vraků Trabantů, Moskvičů a polských Fiatů. Bohužel mě to omrzelo už napoprvé, jenže tvůrcům se tento trik natolik zalíbil, že ho zopakovali ještě asi pětkrát.


Dej pryč tu baterku vole, svítíš mi do očí!
Slečno Vancová? Pojďte k tabuli
Určitě se ptáte, co na to Alyx. Inu, tato mladá slečinka je jedním ze stěžejních prvků datadisku a bude vás doprovázet od začátku do konce. Autoři kladli veliký důraz na vaší spolupráci a udělali dobře. Na začátku, při procházení temných podzemí, kdy jste prakticky beze zbraně, musíte sladit vaší baterku a Alyxinu pistoli. Každou chvíli se objeví hláška "hej, Gordone, posviť mi na tamtoho zombíka ať ho můžu zstřelit", a ona ho skutečně zastřelí. Nelze však spoléhat na to, že za vás projde celou hrou – ačkoliv má nekonečno nábojů a velice přesnou mušku (umělá inteligence je na špičkové úrovni), může taky umřít, takže si musíte navzájem pomáhat. Alyx mě však nezaujala ani tak jako pomocná NPC, ale jako osobnost. Ano, čtete dobře, skutečně jsem jí považoval za živou osobu, a ne za hromadu jedniček a nul které člověku akorát překáží v cestě, jak tomu u doprovodných NPC obvykle bývá. Alyx trochu zestárla, má tvrdší rysy a působí mnohem dospělejším dojmem. Oproti původní hře má mnohem vyvinutější emotivní stránku: ve vyhrocených situacích se opravdu bojí, je vystresovaná, zoufalá, a tyto pocity se jí skutečně zračí v očích. Zkrátka působí naprosto přirozeně a v člověku to vyvolává emoce, až má nutkání jí obejmout a utěšovat jako by to byla reálná bytost. Zkrátka a dobře, Alyx je nejsilnější stránkou datadisku, jenž je, narozdíl od SiNu, zakončen grandiózním finále, které mě nechalo pořádně na drátkách a teď napjatě očekávám další díl.


Žebrat v tunelu plném zombíků se nevyplácí. Tenhle umřel na kolenou.
Source nezklamal
 Po grafické stránce se od původní hry moc nezměnilo. Stále stejně dokonalý fyzikální model, střízlivě a decentně využité pixel shadery, bezchybné animace a mimika postav, a jako bonus implementace HDR, ovšem ne tak křiklavého jako v Lost Coast. Stejně dokonalý jako grafika je i zvuk, o němž se netřeba moc rozepisovat: perfektní dabing, věrné zvuky střelby, výbuchů, bolestivých citoslovců i ambientního dokreslování atmosféry v podobě vzdálené bitvy, hučení větru v podzemí, apod. Všemu nasazuje korunu interaktivní hudba, kterou bych označil za ležérně akční a dynamickou, dodávající intezivním bitkám ten správný náboj. Co se týče herní doby, jde o oněch avizovaných několik hodin, v lepším případě okolo pěti.


Nevypadá ten Barney jak George Clooney?
Shrnutí
Shrnu-li všechny argumenty do jednoho pytlíku, zavážu a pořádně zatřepu, vyleze z toho vynikající datadisk na jednu z nejlepších her posledních let, v němž se epický příběh posouvá zase o kousek dál, užijete si v něm intenzivní souboje se známými nepřáteli a po celou dobu vás bude doprovázet sympatická Alyx, díky které slabší a frustrující začátek nepůsobí tak hrozně, jak by jinak působil. To všechno v excelentním grafickém a dokonale ozvučeném kabátku jménem Source Engine. Škoda jen, že hra nepřináší žádné vyložené inovace, z nichž bychom byli stejně na větvi jako předloni z Half-Life 2. Ale co, jde o datadisk a ne o třetí díl.
Ventil versus rituální zábava

Kdyby jako první epizodická hra na světě nevyšel SiN od Ritual Entertaiments ale Half-Life 2 datadisk od Valve, padlo by na tento druh distribuce úplně jiné světlo a chlapi v RE by se ještě lecčemu přiučili.

18 komentářů:

  1. Stejne jako JC, taky souhlas. Alyx mi prirostla k srdicku uz v puvodnim HL2, natoz pak tady :). Uplne me odrovnala grafika (pravda, ze jsem si HL2 nemohl vychutnat na prilish hezke detaily, pac jsem mel jeste stary pekac), ktera diky HDRku dostava naprosto uzasnej rozmer. Pokud bych se mel rozhodnout, jestli SiN nebo HL2ep1, urcite bych sahnul po 2. volbe. A Barney jako Clooney vazne nevypada... on totiz vypada Clooney jako Barney!:)

    OdpovědětVymazat
  2. AlyxJeste k ty Alyx, uplne me dostala, kdyz jsme prolezali ten zasypanej tunel a me dosla baterka. Zastavil jsem se a najednou za mnou - "buaaaaaa" tak jsem se rychle otocil s napul nabitou baterkou a tam vysmata Alyx se sluvky "haha, gotcha". To me vazne dostalo, stejne jako jeji hlaska "zombine" :))

    OdpovědětVymazat
  3. jo zombine to bylo paradni, ten vystrach sem si nijak neprozil protoze mi titulky hodily hlasku "zombie rumbling" nebo tak neco a kdyz sem se otocil tak uz to bylo pasé, ale celkove je alyx fakt mila holka, zabavna a pohodova. skoda ze je jen virtualni :)

    OdpovědětVymazat
  4. vsak Gordon si uzije :)inac skoda, ze ho nenaucili vypravat, chuda Alyx furt cosi mlela a on tym ostal nedotknuty (navonok)

    OdpovědětVymazat
  5. rejpVše je OK, jenom ten obrázek z konce hry bych bral jako spoiler a kdybych hru už nedohrál a zabrousil sem, byl bych naštvaný ;).

    OdpovědětVymazat
  6. spoiler je zes prozradil odkud ten obrazek je, jinak by to nikdo nevedel a spoiler by to nebyl. proto sem ho sem dal :)

    OdpovědětVymazat
  7. no, vzhledem k tomu, že Episode 1 je o útěku z města, tak by možná i volič komunistů přišel na to, že to bude asi z konce hry :)

    OdpovědětVymazat
  8. podivej se na odkaz kterej sem pridal do perexu. tam udelali uplne to samy :)

    OdpovědětVymazat
  9. já to ještě nedohrál a i kdyby tady byla závěrečná porno scéna s Alyx, bylo by mi to absolutně fuk ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. to nebude. hru prece delaj amici a ty sou moralne zalozeny, a kdyz si vzpomenes na zcatek hl1, tak tam mel freeman ve svy skrince fotku nakyho mimina a mozna i zensky...

    OdpovědětVymazat
  11. to je asi nejaky easter egg lebo vrajze je Gordon slobodny...btw. ja som prebehol aj tych co teba prebehli o par hodin :P

    OdpovědětVymazat
  12. ad radoby spoiler na ktory Mr. Wawra upozornoval - podobny screen je aj v recke na TG :))

    OdpovědětVymazat
  13. ano, když chybu dělají jiní lidé, tak to chyba vlastně neni :)))

    OdpovědětVymazat
  14. Na TG je to presne opacne. Uzasny zacatek, pak pry dosel dech :). Je videt, ze nema cenu brat zadnou recenzi prilis vazne a kolik lidi, tolik chuti. Osobne se mi prvni 3 kapitoly libily moc. Zejmena Lowlife byl uzasny. Inovace hra samozrejme prinasi, kde kdy byl videt takovy "single coop" drive?

    OdpovědětVymazat
  15. Je to fakt skvělá hra, btw z jejích vtípků se mi líbilo, když jsem propadl větračkou zpátky k ní a ona řekla cosi jako: \"jsi zpátky něják brzo\" :D

    OdpovědětVymazat
  16. HL2to je suprova hra nejlepsi na svete

    OdpovědětVymazat
  17. PLS můžete mi někdo poslat fungující odkaz na stažení epidody 1 (klidně i 2)Díííííík

    OdpovědětVymazat