úterý 25. září 2007

Houmous = humus

Zaskočil jsem včera do jedné hospůdky s francouzským názvem, ale při čtení menu vyšlo najevo, že jde o hospůdku židovskou. Kde jinde bych taky dostal typicky židovské jídlo, pizzu.

Pizza je přece italská, říkáte si, a máte samozřejmě pravdu. Jenže tahle pizza byla skutečně židovská. Obdélníček o rozměrech 15x20cm v ceně šesti liber je totiž nekřesťansky drahý. Měl jsem radši vyzkoušet Jewish beef burger za jednu libru, třeba bych poprvé v životě spatřil jednohubkoburger pro mimina.

Nejvíc mě však zaujal pokrm s rozkladným názvem Houmous. Z protekce mi byla poskytnuta malá (naštěstí) porcička k degustaci, a po polknutí sousta jsem pochopil proč ten název. Bílá kašička nápadně připomínající štěněčí průjem mluví za vše. Kupodivu je pokrm rostlinného původu, nikoli střevního, jak mi bylo záhy vysvětleno pohlednou servírkou a jak jsem si ověřil na této stránce(nechápu, co dělá v židovské hospodě libanonský recept). Je to kaše z obřího bílého hrachu, jehož český název je cizrna nebo cizrník beraní. Jde o obzvláště odpornou luštěninu, která se u nás naštěstí nevyskytuje (poprvé jsem měl tu čest jí ochutnat v Itálii na vánoční oběd, a byly to fakt nechutné vánoce).

7 komentářů:

  1. CizrnaTak tě musím zklamat, ale už i u nás se cizrna nabízí. Běžně se už dává do většiny školních jídelen.Bohužel si tím doplňují spotřební koš luštěnin. Neb je daná luštěninová norma. Takže jim nic nezbývá. Ale naštěstí to přidávají převážně jako doplněk do jídla.

    OdpovědětVymazat
  2. Luštěniny jsou dobré.I cizrna. Ale s masem!

    OdpovědětVymazat
  3. M. mam rad lusteniny. hrach, fazole, cocku... ALE NE CIZRNU!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Každýmu holt chutná něco jinýho... Humus je něco jako hrachová kaše, taky dosti kontroverzní (ve školní jídelně bych jí nikdy nevzala do úst, ani jinam). :-) Já teda cizrnu můžu, nejvíc mi chutnala v Turecku v polévce - a opět si dovolím příměr k zeleným kuličkám - která se chutí podobala hrachovce.

    OdpovědětVymazat
  5. pardon, humus NENI hrachova kase ;D a zalezi na uprave a prilohach - fakt ;) i kdyz ten zobrazenej vypada trochu rozbourene,,,

    OdpovědětVymazat
  6. take jsem cizrnu ochutnal, dokonce i humus z ni pripraveny ale celkem to uslotedy ne ze bych rval blahem a pozadoval humus trikrat denne, ale byt na pustem poustnim ostrove kde neni ani cervik na opeceni nad ohnem tak proc ne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Upřímnně, cizrnu a podobné věci já osobně můžu... Každý má jiný vkus, ne? Tak nekaž chuť ostatním, právě chatuju s někým, kdo mi houmous doporučuje, že je strašně dobrý.

    OdpovědětVymazat