středa 1. ledna 2014

O mé herní abstinenci, aneb rok nepařana

Rok se s rokem sešel a já s hrůzou zjišťuji, že je to přesně dvanáct měsíců od mého posledního příspěvku. Blogování mě holt pustilo. Pořád mám cukání napsat něco o svých cestách, ale asi to bude muset počkat. Do důchodu.Vždyť nejsem schopný ani uspořádat fotky z posledních dvou let, natož něco psát...

Rok 2013 pro mě představuje nejdelší herní abstinenci v životě, tedy aspoň od mých osmi let, kdy jsem poprvé překročil práh světa videoher a od té doby z něj nevystoupil. Celých osm měsíců, od října 2012 do června 2013, jsem byl čistý! Po říjnovém dopaření remaku Black Mesa jsem se hry ani nedotkl, ba ani na žádnou nepomyslel. Můj nejbližší kontakt byla návštěva obchodu s hrami, kde byl jeden známý koupit dárek pro synovce. Musím uznat, že když na mě z plakátů a krabiček vybafly všechny ty barevné obrázky Far Cry, Crysis, Skyrim či Aliens, docela to se mnou cukalo, ale stačilo se z obchodu vzdálit a cukání jakoby zázrakem ustalo, obrázky zapadly kamsi do lhostejna podvědomí a byl klid.

Sbíječka Storm. Proč pařit když mám tohle,
aneb brigáda na jižní polokouli.
Osmiměšíční abstinování přišlo tak nějak samo, nebylo plánované ani úmyslné. Prostě byly jiné věci na práci. V říjnu jsem odjel z Prahy, všechna herní zařízení nechal ve skříni a vezl si jen svůj cestovní low-end laptop. Na jižní polokouli jsem měl úplně jiné myšlenky, a to až do chvíle, kdy koncem června přišel zlom. Pár týdnů před odjezdem z Nového Zélandu jsem na svém nevýkonném notesu rozjel, pomyslete, Alien Trilogy z roku 1996! Tuhle starou pecku jsem už kdysi pařil a nakonec to vzdal kvůli zákysu, celá léta mi však ležela v hlavě a nahlodávala mě jako bolavý zub, který ne a ne se utišit. Ve vzácné chvíli volna jsem kliknul na první vygooglený abandonware a za chvíli už vzduchem létaly rozpixelované kusy vetřelců. Jak já si to užíval! Poté co se mnou nehla ani ta nejpovedenější moderní gamesa, to dokázala sedmnáct let stará vykopávka. Brzy poté už jsem si v Praze užíval krátké, zato však intenzivní pařební znovuzrození. Čekala mě cesta do Dánska za sezónní prací, o pár týdnů jsem ji však odložil...

Dánsko nedopadlo podle představ, což mi však dalo možnost si konečně, po dvou letech těšení, zahrát Skyrim (víc v samostatném článku). Podzimní návrat do Anglie pak přinesl další významný posun - návrat ke konzoli. Po skoro třech letech nepaření či krátkých zapářek na PC jsem konečně exhumoval svou milovanou PS3 a vzal si ji do Londýna, kde bylo v plánu (a momentálně probíhá) přezimování. Část první výplaty padla za televizi.

Přestože jsem za celý rok nenapařil víc než dva měsíce, docela se mi povedlo proškrtat svůj obsáhlý "to play list". Byla by škoda všechen materiál napchat do jednoho obsáhlého článku, proto bude herní resumé za rok 2013 rozděleno na několik částí. Aspoň to bude vypadat, že sem píšu víc než jednou ročně. První část herního resumé čekejte za pár dní.

7 komentářů:

  1. Budeš častěji aktualizovat? Tak to si rád počtu.

    Zde nejzajímavější mody, které jsem dohrál v roce 2013.

    Eternal Doom – Převážně gotická střílečka a Tomb Raiderovka z vlastního pohledu v jednom.
    Death Wish – Tuhý, zábavný, inovativní, atmosférický, rozsáhlý a propracovaný add-on k Bloodu.
    Doom II The Way id Did - Vypadá to jako mod z roku 1994, ale vtip je ten, že vyšel v roce 2013.

    OdpovědětVymazat
  2. Castejsi aktualizaci bohuzel slibit nemuzu. Behem tohodle mesice vyjde par clanku ktery jsem si pripravil predem, ale jinak bude asi ticho po pesine. Fakt si chci jednoho dne sednout a sepsat vsechny cesty a zazitky a udelat z nich serial jako ten o Pyrenejich, ale netusim kdy to bude. Nemam na to proste cas a jelikoz jsem perfekcionista, nechci to splacat narychlo a odflaknute. Dik za tipy na mody, znamenam si a na svym low-end kompu si je mozna i zahraju. Asi pred rokem nebo dvema lety jsi mi psal dalsich par modu, myslim ze v komentari k nejakymu prispevku, ale bohuzel jsem to info ztratil a svuj soubor s "to play listem" omylem smazal.

    OdpovědětVymazat
  3. Sice se neznáme, ale tenhle blog jsem vždycky četl rád. za další příspěvky budu rád, zvlášť pokud tam budou i konzolovky...

    No a ten cestopis z Pyrenejí byl taky skvělej. Tak se za nějaký další též přimlouvám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejses nahodou Marek B? Nekdo s touhle ikonou mi posilal request na FB, ale protoze jsem nevedel o koho jde nechal jsem to bejt. Jsem rad ze i kdyz jsem v poslednich letech od blogovani prakticky uplne upustil, stale mam priznivce :)

      Vymazat
    2. Jsem, ja jsem to tam tenkrat poslal, protoze jsem si nevsim, ze mas zaple to sledovani (odber prispevku) na FB. Rad tam ctu ty storky z cestovani/zivota v zahranici...

      Vymazat
    3. Ja ani nevedel ze je nejaky sledovani mozny, zjistil jsem to az dneska. Jinak prave jsem stravil dve hodiny ctenim celyho Pyrenejskyho reportu a musim souhlasit, je skvelej :) Takhle s odstupem casu se to cetlo uplne jinak, jako by to psal nekdo jinej, a fakt me to bavilo. Jednou asi fakt napisu tu knizku.

      Vymazat
  4. Seznam těch doporučovaných modů ze starších článků na tvém blogu.

    Tef Double Pack IV: Emerald Mountain Wipeout - (Q2)
    Tef Double Pack V: Monumental Misery - (Q2)
    Citadel - (Q2)
    Vile Flesh - (DII)
    Zones of Fear - (DII)
    Beyod Belief – (Q1)
    Beyond Belief: A Past and Future Secret – (Q1) – Vyšlo v roce 2013
    Prodigy Special Edition – (Q1)

    Matto 4 (Dohráno 13. 12. 2013, takový menší datáč k Far Cry 1) - Tenhle výborný add-on jsem tu dříve nezmiňoval, ale stál za to a nic lepšího k FC už asi není.

    OdpovědětVymazat