neděle 5. ledna 2014

Dopařené hry za červenec 2013

ALIEN TRILOGY
• Dopařeno 6.7.13 v 7:07 na obt. RAGING TERROR (2/3). První hra roku 2013 a první hra hraná a dohraná po osmiměsíční abstinenci. Od října 2012, kdy jsem se vydal zpět na Nový Zéland, jsem se žádné videohry ani nedotkl. Osm měsíců jsem byl úplně čistý! Během cestování po Austrálii a Novém Zélandu nebyl na hraní čas, pomyšlení (to je jen poloviční pravda) ani prostředky (ačkoliv jsem Alien Trilogy dohrál právě na svém hardwarově omezeném cestovním notebooku). Až 18. června se mi konečně dostalo potřebného klidu a volna a nenapadlo mě nic lepšího, než se podívat na zoubek jedné výborné doomovce, kterou jsem kdysi dávno rozehrál a pak to kvůli zákysu vzdal. Roky mi tahle vetřelčí akce ležela v hlavě a nenapadlo mě nic lepšího, než zagooglit „alien trilogy abandonware“ a hle, hned první odkaz byl úspěšný. Pak už stačilo jen stáhnout Dosbox a začít kosit starodávné rozpixelované vetřelce. Jaká slast!

ALIENS: COLONIAL MARINES
• Dopařeno 7.7.12 ve 13:47 na obt. SOLDIER (2/4) na jeden zátah. První dojem ze hry: nuda. Pak se to ale rozjelo a docela mě to bavilo. Navzdory negativním reakcím veřejnosti se mi hra docela líbila a rozhodně ji mám radši, než fádní remake AvP z roku 2010. Dohrání dvou vetřelčích her v těsném sledu je čistě náhodné.

FAR CRY 3: BLOOD DRAGON
• Dopařeno 8.7.13 ve 20:00 na obt. MEDIUM (2/3) na jeden zátah. Docela to šlo, ale rozhodně jsem z toho nebyl tak vyplesklý jako recenze.

RENEGADE OPS
• Dopařeno 9.7.13 v 15:30 na obt. NORMAL (2/3) na jeden zátah. Výborná arkádovka s nádhernou grafikou, skvělé odreagování. Zpočátku mi to moc nešlo, ale jakmile jsem se trochu naleveloval, bylo to jako když projede horký nůž máslem (nebo nůž horkým máslem? Nebo horké máslo nožem... no nic, to je asi jedno).

SNIPER ELITE NAZI ZOMBIE ARMY
• Dopařeno 11.7.13 v 16:01 na obt. MARKSMAN (2/3) na jeden zátah. Dost brutální a pěkně těžká hra, chvílemi dost frustrující. Paradoxně mi pozdější levely přišly lehčí než ty první, ale i tak jsem se zapotil a pěkně si zanadával. Možná byla chyba začít sérii Sniper Elite od konce, tzn. dohrát Zombie Army a až pak se pustit do V2. V době psaní tohoto komentáře mám V2 rozehráno a ani zdaleka mě to tak nebaví.

DISHONORED
• Dopařeno 13.7.13 v 1:38 na obt. NORMAL (2/4) s low chaos ending. Celkem dobrá stealth-thief akce, které se rozhodně nedají upřít značné klady, ale nijak zvlášť mě to neuchvátilo. Po hysterických ohlasech herních médií jsem čekal mnohem větší bombu.

DISHONORED: THE KNIFE OF DUNWALL
• Dopařeno 14.7.13 ve 13:23 na obt. VETERAN (2/4).

TRINE 2
• Dopařeno 14.7.13 ve 22:11 na obt. NORMAL (2/3). Trine 2 pro mě bylo po osobní stránce zklamáním. První díl mi naprosto učaroval, hlavou mi tenkrát vířily samé superlativy a celkový dojem vyjadřovalo sousloví "krásná pohádka". To samé v bleděmodrém mě bohužel podruhé neoslovilo.

METRO: LAST LIGHT
• Dopařeno 18.7.13 ve 12:02 v Original mode na obt. NORMAL (2/3) s tím smutnějším koncem (pochopitelně, protože mi nepřišlo záhodno kohokoli knockoutovat, když těm zmetkům můžu podříznout krk). Last Light se mi moc líbilo, daleko víc než předchozí díl. Dvojka je promakanější, hratelnost má spád a příběh je obsáhlejší, komplexnější (krásně navazuje a posouvá dál události z jedničky). Hodně mě překvapila i herní doba, takhle dlouhá doomovka už se dneska jen tak nevidí.

RESIDENT EVIL: REVELATIONS
• Dopařeno 22.7.13 v 11:13 na obt. NORMAL (2/3) za osm hodin čistého času. Hodně zajímavá vsuvka do série Resident Evil. Líbilo se mi spojení klasického RE konceptu (kvasi adventurní bloumání po honosně zdobených chodbách, hledání klíčů, apod.) s moderním akčním 3rd person pojetím. Příběh taky nebyl k zahození, nejvíc mě pobavilo, že (BACHA SPOILER) Morgan je od samého začátku, od první chvíle kdy se objevil na scéně, úplně jasně ten kdo za vším stojí.

SNIPER ELITE V2
• Dopařeno 23.7.13 ve 12:21 na obt. MARKSMAN (2/3). Dost dobrá střílečka, která mě navzdory frustrujícím začátkům hodně bavila. Možná byla chyba zahrát si nejdřív Sniper Elite Nazi Zombie Army, což je de facto ta samá hra, ale funguje dost odlišně (hordy zombíků, kteří narozdíl od živých vojáků nemají střelné zbraně). Po pár misích jsem si však na změnu zvykl a královsky se bavil. A ještě můžete v DLC vlastnoručně zabít Hitlera!

THE INCREDIBLE ADVENTURES OF VAN HELSING
• Dopařeno 24.7.13 ve 20:15 na obt. NORMAL (2/4). Strašně dlouho jsem měl chuť si zahrát klasickou, nefalšovanou diablovku a Van Helsing mi to na poslední chvíli splnil. Na poslední chvíli proto, že vyšel zrovna v době, kdy jsem se vracel z Nového Zélandu do Prahy a chystal se hned zase odjet, tentokrát do Dánska. Když ještě k tomu Van Helsinga zlevnili na Steamu a dal se pořídit doslova za pár euro, nešlo odolat. Okamžitě jsem ho nainstalovat a tak se do něj zažral, že jsem o dva dny posunul odjezd do Dánska. Van Helsing je čistokrevná diablovka přesně podle mého gusta - má spád, nemusí se u ní myslet a mozek má za úkol jen pohánět zběsile klikající prst. Jako mnohokrát předtím jsem i tentokrát okamžitě propadl chytlavé hratelnosti a z rána bylo najednou odpoledne, z odpoledne večer... noc... ráno... a když začnou za svítání zpívat ptáci, nemá ani cenu chodit spát.

3 komentáře:

  1. Alien Trilogy mám naplánováno v ePSXe (savestate + lepší grafika), pak bych ještě rád dojel Alien Resurrection. A jsem rád, že nejsem sám, komu se celkem (65 %) líbil Alien Colonial Marines (byť AvP 2010 mi přišlo o chloupek lepší).

    Far Cry 3 Blood Dragon mě bavil jako málokterá FPS z poslední doby. Určitě to bylo také tím, že naprosto žeru ujeté osmdesátkové akčňáky (roboti/ninjové/samurajové/rychlodabbing, rozumíme si :-) ). Možná také tím, že jsem hrál od začátku na Hard (i tak mi hra zase nějak strašně těžká nepřišla).

    Dishonored bylo IMHO velmi dobré, ale zase ne tak dobré, jak bych podle recenzí čekal (75 %). Hrál jsem na nejtěžší obtížnost, nelíbilo se mi zejména to, jak se z plížičky stala v posledních misích zcela zbytečně zběsilá rubanice. Plus spousta herních mechanismů jde proti sobě (díky teleportaci je plížení strašně jednoduché, spousta zbraní je fajn ale hra na druhou stranu penalizuje zabíjení nepřátel atd.).

    Trine 2 + DLC mi přišlo naopak ještě lepší než jednička.

    Last Light mi zatím přijde poměrně rozporuplné. Hraji taky na Normal (Ranger mě odradil tím, že si Arťom neumí spočítat náboje, o neschopnosti poznat používanou sekundární zbraň nemluvě). Atmosféra neskutečná, samotná herní náplň diskutabilní. Na můj vkus příliš mnoho neherních sekvencí a pokud člověk hraje jako tichošlápek (můj případ), tak nestačí žasnout, jaké kiksy UI vyrábí. Co se týče délky, dohraná třetina hry, Steam mi naměřil 2,75 hodiny a to nijak rychle nehraji. Zatím to vidím tak na 70 %.

    Van Helsing mi (narozdíl od většiny ostatních hráčů :-) ) přišel jako jasný podprůměr. Takový Dungeon Siege 3 s DLC (tyto dva kusy jsem hrál rychle po sobě) je podle mého o světelné roky lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Alien Resurrection jsem nikdy neslyšel, ale znamenám si. Taky jsem se u FC Blood Dragon těšil na ten humor a osmdesátky jak slibovala ultramega nadšená recenze, ale bylo to podáno tak nevtipným způsobem, že mi to bylo spíš trapné. Dishonored - další hra kterou recenze vynesly do nebes (hlavně Tukan na svém Facebooku) a já čekal kdovíco. Nejdřív zjištění, že to není sandbox ale koridorovka, a pak že mě to prostě nebaví. Trine2 možná lepší bylo, ale mě už to podruhé prostě nebavilo. Na Last Light jsem si žádných chyb nevšiml, ta hra mi naprosto sedla a užil jsem si ji po všech stránkách (až na frustrující level v bažině). No a Van Helsing, to je typická klikačka "vypni mozek zapni klikání", která má spád a baví mě na reflexní úrovni. K DS3 bych to nepřirovnával, to byla typická věc od Bioware která hrála na dialogy a příběh (navzdory tomu, že jde o diablovku) a gameplay sám o sobě byl extrémně snadný a jednoduchý. Taky jsem ho slupnul jak malinu i s datadiskem a moc se mi líbil, ale nebyla to klasická diablovka jako třeba Van Helsing, Diablo nebo Dungeon Siege 1.

      Vymazat
    2. Alien Resurrection je narozdíl od Alien Trilogy PSX only (což v době ePSXe není problém). Hlavně by měl (pochopitelně) dějově navazovat na Alien Trilogy. U FC3: BD je asi dost otázka, jak člověk bere příslušný humor (ony ty osmdesátkové filmy občas byly taky trapné, že :-) ), navíc gameplay byl více než obstojný.

      U Last Light hodně záleží na herním stylu. U přestřelek není problém, ale jakmile se člověk začne plížit, tak nepřátelé nevidí postavu na dva metry, nereagují na rozsvěcování/zhasínání/likvidaci světel a vedle čerstvě omráčený soudruh je nechává zcela chladnými. Nemluvě o tom, že není problém s trochou krytí na jednom místě omráči zepředu šest borců za sebou (což vypadalo opravdu tragikomicky).

      U Van Helsinga jsem byl dokonce osočen ze "zatrpklosti žánrem". Vadila mi kamera (nedostatečné odzoomování, zejména při hře za střelce problém, možná to vyřešil nějaký pozdější patch) a nevyrovnaná obtížnost (třetí kapitola je výrazně těžší díky střelbě mimo viditelné pole a díky absurdním počtům nepřátel, takže je také výrazně méně - až vůbec - zábavná), takže jsem to poměrně strhal. Ve stejné době jsem hrál Blade & Sword 2 (RU/CHN only, ale jde to) a bavil se nesrovnatelně více.

      Vymazat