čtvrtek 6. prosince 2012

Pyreneje 2012 - Den 30 - GR10 okolo Pic Carlitu

Milník na Pyrenejské trase. 715km od Atlantiku.
Pátek 27. července
Ačkoliv HRP vede přímo přes vrchol Pic Carlitu (2921m), není to příjemný výstup a já neměl sebemenší chuť se pachtit na nejvyšší horu východních Pyrenejí sám, s krosnou na zádech a v nejistém počasí. Nechat se smést poryvem nebo na vrchu zmoknout by nebylo příjemné. Z těchto a dalších důvodů (časová úspora, už chci mít tenhle pochod za sebou) jsem se rozhodl Carlit prostě obejít. Vydal jsem se tedy po GR10, která horu obchází širokým údolím, a vůbec toho nelituji. Trasa totiž vede rozlehlým, nádherně zeleným údolím jak z nějakého filmu o amerických rančerech (nedávno jsem jeden takový viděl, proto tak živá představa). Několik hodin se přede mnou rozprostíral širokánský zelený prostor s vlnící se řekou a kam jen oko dohlédlo, pásl se dobytek.

Pak se kopce rozestoupily a daly prostor obrovskému, několik kilometrů širokému jezeru Lac des Bouillouses, jeho kamenitým břehům a spoustě ostrůvků, to všechno porostlé voňavými borovicemi. Úplně mi to připomnělo švédské pobřeží.
Idylka skončila ve chvíli, kdy se do všudypřítomné vůně borového jehličí přimíchalo nezaměnitelné aroma grilovaných párků. Linulo se lesem na kilometry daleko a nebýt značek ukazujících cestu, dozajista bych váben vůní sešel z cesty. Bylo totiž před obědem... Grilovače jsem (naštěstí pro ně) nenašel, zato jsem si vychutnal denní dávku choriza se sýrem z vlastních zásob. Zbytek dne proběhl normálně a večer jsem zakotvil v koňské oboře kousek za obcí Boulquére.

Žádné komentáře:

Okomentovat