úterý 29. dubna 2008

Literární hororové skvosty na netu zdarma a legálně

Už delší dobu si chci přečíst něco (všechno) od H.P. Lovecrafta, jenže v místní knihovně ani nevědí kdo to je. Při čtení Kingovky Danse Macabre, kde v jedné kapitole figuruje Lovercraftovo jméno obalené superlativy asi tak pětkrát za stránku, jsem na něj dostal takový zálusk, že jsem se donutil aspoň zagooglovat. Jaké to překvapení, když po zadání jediného slova (lovecraft) a kliknutí na první odkaz vyjela stránka s kompletním dílem předních mistrů hororu minulého a předminulého století. Nejen Lovecraft, ale též Edgar Alan Poe, Bram Stoker (autor Drákuly) či ta šikovná slečna, jež v devatenácti letech napsala Frankensteina a jejíž jméno si nikdy nemohu vybavit (po přečtení Danse Macabre už ano: Mary Shelley).

Stránky jsou laděny v působivě prostém stylu počátků internetu (ačkoliv využívají moderních pičičandiček jako třeba Flash) a místo aby byly přeplácány barvami, reklamami a vyskakujícími okny, najdete na nich přímé odkazy na kompletní díla (romány, povídky, básně) výše zmíněných autorů. A všechno je naprosto legální, protože knižní autorská práva automaticky zanikají po sedmdesáti letech od vydání (aspoň tak jsem to slyšel). Pravda, není to papír a na obrazovce bych si knížku v životě nečetl, už vůbec ne horor, ale na mobilu je to pohodlíčko.
Takže pokud i vy máte zálusk na některého z mistrů hororu a nemůžete (nebo jste líní) od něj nic sehnat, klikněte na web ortodoxního fanouška hororu, www.dagonbytes.com! Ještě bych měl možná poznamenat, že jak stránky tak díla jsou v originále, tedy anglicky.

1 komentář:

  1. Dokonce i česky se něco najde.http://e-kniha.webovastranka.cz...nformát: .pdb

    OdpovědětVymazat