pondělí 25. června 2007

Recenze You Are Empty - akční příběh o dutých hlavách z Ruska

Tento článek původně vyšel na Hratelně.cz v červnu 2007. Po zániku serveru jsem ho přemístil na blog.

You Are EMPTY // Hodnocení 55% // Cena: 299,- // Lokalizace: žádná // Platforma: PC // Testováno na: PC // Výrobce: Mandel ArtPlains & Digital Spray Studios // Vydavatel: 1C Company // Žánr: akce

Klady: atmosféra, nízka cena, jednoduchost. Zápory: nuda, stereotyp, pomalá chůze, stará grafika. Verdikt: Levná ruská doomovka ze stalinistické éry, kterou charakterizuje zajímavý námět, povedená atmosféra a nízká cena. Všechny tyto klady však sráží totální nuda.

„Originální a neotřelý příběh. Fascinující vizuální efekty. Vysoká míra detailů a realističnosti. Výrazné a živoucí postavy. Sofistikovaná AI“. Toť citace domovských stránek You Are Empty (YAE). A teď pravdu...

Představte si, že... (část první)
Jste vysoce postavený ruský pohlavár v době sovětského rozkvětu, za zlaté stalinovské éry, kdy stát štědře rozdává bumážky, sibiřská turistika jenom kvete, těžba uhlí dosahuje vrcholu, průmysl plní plán na 120% a každý proletář je šťastný tak jak žádný vykořisťovaný imperialista nemůže být. Představte si taky, že vám tohle všechno nestačí, že chcete odbourat hranice a šťastnou socialistickou ideu rozsévat po celém světě, nejen mezi Chebem a Kamčatkou. Jak toho ale docílit? Co takhle dát šťastným sovětským vědcům za úkol vynalézt způsob, jak štěstí do lidí přímo implantovat? Třeba pomocí alterace DNA nebo vysíláním nějakých mozkových vln?

Představte si, že... (část druhá)
Jste obyčejný ruský občan budující dobro lidu. A představte si, že vás pro dobro lidu jednoho dne srazí náklaďák. Přímo na přechodu. No jen si to představte. A když se v nemocnici proberete z komatu a vyjdete na chodbu, kde to vypadá jako kdyby Stalingrad po válce neopravili, slyšíte jen podivné mručení a vzdychání, načež se na vás vyřítí monstrózní zpitvořenina Dolly Buster s odoperovanými rty a v nemocniční uniformě. A za ní deset klonů zpitvořené Dolly Buster s odoperovanými rty a v nemocničních uniformách. Ještě že venku stojí starý Moskvič! Ve starém Moskviči uniknete na ponurý a dezolovaný kolchoz, kde se situace přiostří. Místo sester zaútočí svazačky se srpy, dělníci s kladivy, zmatení požárníci co jim z hadic místo vody stříká oheň, foustatí kolchozníci s dvojhlavňovkami a kuřata přerostlá tak, že by vám jediným klovnutím extrahovala mozek z lebky (a vesele přitom kvokala „you are empty, kvok, you are empty“). V neposlední řadě by útočili také vojáci se samopaly a oceláři, kteří by si vás pletli s chladící nádrží a chtěli ve vás zchladit svůj žhavý prut. Zkrátka výkvět ruského lidu by vám vycházel v ústrety, a to nejenom v nemocnici či kolchozu, ale i ve staré, impozantně obrovské a polorozpadlé ocelárně, v centru majestátní sovětské metropole (sochy Lenina na každém rohu, ulice plné povalených trolejbusů), v metru, v kině, z rozlehlých a tajných podzemních prostorách, atd. A všechny tyto střety, odehrávající se v majestátně obrovských, ponurých, atmosfericky zdevastovaných a dezolátních prostředích, evokujících přirovnání k Raccoon City, by byly doprovázeny střelbou ze všerůzných zbraní, od pistole přes dvojhlavňovku a nýtomet až po experimentální elektromet.

No jen si to všechno představte. Představujete si to?

A teď si představte, že... (část třetí)
Hrajete ruskou doomovku zvanou You Are Empty a že to není zdaleka taková bžunda, jak to z předchozích odstavců možná vypadá. Vlastně je to tak trochu docela dost hodně velká nuda. Ono se totiž tvůrcům jako obvykle povedlo, a to na ruských vývojářích obdivujeme, dostat docela dobrý nápad a dost špatně ho převést do praxe. Stejně jako v případě Hard Truck Apocalypse či Operation Matriarchy, i zde postavili do kontrastu výborný námět a naprosto otřesné zpracování (no dobře, YAE není otřesný, pouze nudný). Navzdory ponuré atmosféře, impozantnímu designu některých levelů a zajímavé, leč v jádru velmi průhledné zápletce je hra nezáživná, postrádá dynamičnost, rychle přejde ve stereotyp a omrzí. Zastaralé grafice, která má patrně umocnit černobílý pocit padesátých let, se daří umocnit jedině bolest krku, jak nad tabulkou minimálních HW nároků nevěřícně kroutíme hlavami (3.2GHz CPU, 512MB RAM, DX9 grafika). Situaci nezachraňuje ani fyzikální model, ani akční, leč vzácně se objevující hudba, a už vůbec ne extrémně pomalá až frustrující chůze hlavní postavy.

Radši už si nic nepředstavujte
Chcete-li si zahrát solidní doomovku z poslední doby, sáhněte radši po nedávno recenzovaném Red Ocean. Toužíte-li po skutečně kvalitní střílečce ruské výroby, vytáhněte ze šuplíku Ubersoldier (výjimka potvrzující pravidlo, že Rusové prostě dobré doomovky nedělají). You Are Empty je pouze nuda s kvalitním námětem, dobrou atmosférou a příznivou cenou 299,- Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat