neděle 20. srpna 2006

Studená a ledová sprcha, v tom je rozdíl!

Proč jsem se rozhodl pro studené sprchy, a proč se mi nelíbí ledové sprchy.
Poslední dobou bývám často nemocný, letos jsem se nachladil už třikrát a loni toho taky nebylo málo, ačkoliv dřív jsem skoro nemarodil. Teď mi stačí na chvilku vystrčit hlavu z okýnka vlaku, a druhý den mám mandle jak vlašské ořechy, přitom kdysivá jsem byl schopný za deště a při deseti stupních celsia čumět ven celou cestu z Hradce Králové až do Prahy a schytal nanejvýš lehkou rýmu. A to nemluvím o zlatých časech základky, kdy jsem chodil celou zimu v krátkém tričku a bylo to super.
Zašel jsem tedy za doktorkou s tím, že mám asi oslabenou imunitu, a víte co mi poradila? Ať se sprchuji studenou vodou! Inu, lidová moudrost je nekonečná a jistě má paní doktorka pravdu, ale kvůli takovéto radě jsem nemusel hodinu sedět v čekárně...
I bez odborných konzultací jsem dávno přišel na to, že studená sprcha skýtá obrovské výhody: v létě osvěží, narozdíl od horké vody nejste znovu zpocení ještě než vyjdete z koupelny, ušetříte energii za ohřev vody i vodu samotnou, protože se nikdy nevydržíte ráchat tak dlouho, jako když vás obklopují oblaka páry.

Jako všechno příjemné na světě, i tohle však má svůj háček, a tím je vůle. Když na sídlišti vypnou teplou vodu, nebo jste na chatě nuceni se ráchat ve splavu jako já, nic jiného vám nezbyde. Zkuste se však přinutit k pravidelné studené terapii, když je tak strašně jednoduché otočit tím červeným kohoutkem a kochat se hlasitým blafnutím plynové karmy... Mám s tím stejný problém, jako když se v hospodě přesvědčuji, že druhou večeři už si opravdu nedám, a za chvilku už se směle láduji další porcí yankee steaku s kroketami.
Dnes mě má vůle nezradila. S pevným odhodláním jsem vlezl do vany a pustil studenou vodu. Nikoli vlažnou, což dělám celkem často, ale opravdu studenou. Jaké to však nemilé překvapení, když jsem na sebe obrátil sprchovou hadici a ta začala chrlit kostky ledu... ta voda byla naprosto ledová!!! Málem jsem se tam složil s křečemi v chodidlech, ale za mohutného verbálního povzbuzování sebe sama jsem to nakonec ustál a během patnácti minut provedl kompletní očistu. Dokonce jsem si na to po chvíli zvykl, a při zběsilém tření se ručníkem, abych se trochu zahřál, jsem musel odolávat pokušení se omočit ještě jednou. Jaká to však byla s froté ručníkem slast, a jak mi potom zachutnal horký neslazený čaj...
A pointa? Vlastně ani nevím, jen jsem chtěl o svém zážitku povyprávět, a doufám že k němu ještě někdy, pokud možno co nejčastěji, přinutím.

13 komentářů:

  1. AD: yankee steak s kroketami Ten z Murphys? YUMMY! Jeden nikdy nestaci :>

    OdpovědětVymazat
  2. jj, z Murphysu, taky si ho vetsinou davam 2x :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koupelnovou samohanu aneb čínská vodní muka neprovozuji, ale takhle napsaný to zní fakt pěkně. =)

    OdpovědětVymazat
  4. no, priznej si to, uz ses tarej dedek ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Ale zadnej doktor ti to neporadil. Ses proste nadrzenej a studena sprcha+frote rucniky jsou zarucenej recept :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. MEW - no jo, hlavne ze ty mladej patnactnik se denne sprchujes v ledu co? :)Karas - o frote rucnikach sem slysel v basnikach a ze te studena sprcha zchladi to taky neni tajemstvi, ale me slo opravdu jen o to zdravi :))

    OdpovědětVymazat
  7. 16 !!! llamo ;)ne, 4x tydne chodim na koupak (cca 20 stupnu)

    OdpovědětVymazat
  8. v létě je lepší se sprchovat teplou vodou. rozšíří se ti póry a když vyjdeš ven ze sprchy, uniká jimi teplo z těla ven. Vydržíš tak déle svěží, zatímco po studené sprše se za pár minut zase potíš jak starej fotr.

    OdpovědětVymazat
  9. Garret: todle uz sem nekde slysel, ale zkusenost mi rika pravej opak. kdyz se vysprchuju teplou, tak este nez vylezu z vany taxem znova zpocenej a vubec se necejtim svezi, zatimco po studeny vode je to pohodicka.

    OdpovědětVymazat
  10. osobně si dávám teplou. nejlepší je, jak vyhřátý vylezeš z koupelny do bytu, tak to pěkně studí, i když po chvilce je ve vedrech zase dusno. když vylezeš po studený, tak je dusno hned :-)

    OdpovědětVymazat
  11. btw, kdyz je v lete lepsi si davat teplou aby se ti roztahly pory, tak v zime se ma davat zase studena aby se ty pory stahly a neunikalo teplo? :))

    OdpovědětVymazat
  12. nj, kdyz mas v byte zimu... :)

    OdpovědětVymazat
  13. Storme, a veril bys, ze mozna i jo? :) Ja kdyz prijdu v zime domu a mam ledovy prsty, chrstnu na ne studenou..nevim co to, asi fyzika..ale behem chvile (kdyz je jako vyndam z ty vody :)) je mam v mziku teply jak kamna! :)

    OdpovědětVymazat