pondělí 15. října 2012

Kniha o Radovanu Krejčířovi

Už dlouho se mi nestalo, že bych jen tak namátkou otevřel nějakou knížku a jedním dechem ji přečetl. Pak jsem v poličce objevil dvěstěstránkový svazek s prostým názvem Radovan Krejčíř.

Je to hodně zajímavé čtení, které ukazuje kontroverzního podnikatele v jiném světle než jak ho známe z médií. Pro nezaujatého čtenáře je to skvělá příležitost dozvědět se o Krejčířovi něco nového, získat pohled z druhé strany a utvořit si vlastní názor na to, kdo je ten špatný. I když vyšla v roce 2005 a leccos se od té doby změnilo, její obsah je stále aktuální.

Začátek vyprávění, popisující policejní zátah v Krejčířově vile a následný útěk přes půl Evropy až na Seychelly, by si nezadal se slavnými akčními trháky typu Jason Bourne. Je to napínavé dobrodružství, které jsem četl se zatajeným dechem.
Kniha se věnuje i důvodu podnikatelova útěku - údajné cílené likvidaci člověka, který toho moc ví a jemuž politici, jimž pomohl, nechtějí splácet své dluhy. Krejčíř popisuje, jakou roli sehrála policie, politici i média, a odkrývá špinavé úplatkářské trendy v nejvyšších vládních kruzích. Že politici berou úplatky asi nikoho nepřekvapí, ale stejně je docela síla o tom číst takhle stroze a bez okolků. Jediná forma cenzury jsou pozměněná jména některých osob a subjektů. Šedesátimilionovou směnku na financování ČSSDe tedy údajně převzal jistý Stanislav Kross, apod.

Rozum zůstává stát i nad zkorumpovaností a gangsterskými praktikami policie. Ty nechybí v žádné z kapitol, kde se podnikatel vyjadřuje k jednotlivým kauzám, z nichž byl za posledních patnáct let obviněn, ani při popisování vraždy svého otce, v níž měla údajně policie prsty.

Skoro všechno, co Krejčíř uvádí, od lživé štvanice senzacechtivých médií až po zradu a špinavé praktiky policie a některých politiků, zní věrohodně a rozhodně si ten člověk získal mé sympatie. Je jedno, jestli mluví pravdu nebo ne. Kniha Radovan Krejčíř je zajímavá, poskytuje náhled z druhé strany barikády a objektivnímu čtenáři bez předsudků umožňuje nahlédnout do zákulisí nechvalně proslulé kauzy.
Není divu, že byla vyvinuta snaha zabránit vydání tohoto díla. Obsahuje dost kompromitující materiál a Krejčíř z něj vychází jako mučedník-hrdina. Jak znám český národ, při současné nasranosti na politickou garnituru by ho byl schopen zvolit za prezidenta. Už se těším na druhou knížku, Radovan Krejčíř: Odhalení.

Žádné komentáře:

Okomentovat