čtvrtek 27. listopadu 2008

Portugalsko 2008 - Prelet nad Lisabonem

Tak prvni den dovoleny mam temer za sebou. Letiste Heathrow, ktery jsem povazoval za nejmodernejsi a nehlavnejsi v Londyne, me pomerne zklamalo. Mozna je to ale jen kvuli starymu Terminalu 2, nevim. Kazdopadne bankomat tam najit bylo dobrodruzstvi, a s kartou to byla taky sranda. V prvni smenarne mi rekli ze nemam podepsanou kartu a nemuzou ji tudiz vzit, ani ji nemuzu na miste podepsat. Ve druhy smenarne (stejna firma) mi slecna podala tuzku at ji podepisu, tuzka nepsala, tak ze prej mi prachy da ale ze si musim priste kartu podepsat, ze takhle v UK neplatna. No co, tak uz dva roky pouzivam neplatnou kartu... Dalsi sok nastal pri bezpecnostni kontrole. Tri ctvrtiny personalu byly indickeho ci arabskeho puvodu. Zadne prijemne znameni... ale doletel jsem ziv a zdrav, takze pohoda.

Let probehl pomerne v pohode, az na idiota co se na sedadle prede mnou furt vrtel a vrazel zadama do operadla o ktery jsem mel oprenou knizku, a kdyz ho pak zklopil tak mi malem tu knihu vrazil do bricha. To me fakt nasralo. Jinak let probehl bez komplikaci, divat ven jsem se zacal kdyz jsme prestrihli kousek oceanu mezi Francii a Spanelskem a pod nami se objevila vrstva mraku husta jak slehacka v kremroli, ale pravidelna a rovna jak pena u cerstve natocenyho Velveta (doufam ze ne stejne hnusna). Najednou se v pene zacaly obevovat nepravidelne hroboly, rikam si to je ale vichr, a hle, za chvili vyslo najevo ze jsou to vrcholy hor, nejspis na severu Spanelska. Nadherny pohled. Pak taknejak kopcovita krajina severniho Portugalska a kdyz jsme se zacali blizit k Lisabonu, prisla konecne ta prava podivana, ze ktere se skoro tajil dech.

Nejdriv standardni baraky, obcas nejake to pole, pak se zacala pomalu objevovat delta reky, spojujici se s Atlantikem. Baraky na obou brezich siroke delty, uprostred vody impozantni majak, a najednou kde se vzal tu se vzal obrovsky cerveny lanovy most nachlup stejny jako Golden Gate ze San Francisca!!! Impozantni vec. No a pak se letadlo naklonilo prudce doleva a v mziku oka byl uplne cely Lisabon jak na dlani. Slunecno, dechberouci pohled. Krom standardni zastavby je tu spousta kopcu a nejvic me dostalo, kdyz jsem obdivoval olbrimi dalnicni most mezi dvema kopci, vyfotil si ho, a nez jsem se nadal tak byl v zaberu paralelni most s tim dalnicnim, jenze to vubel nebyl most ale dokonale uchovany rimsky akvadukt!!! To bylo teprv dechberouci! No a pak takove veci jako doknale symetricke sidliste ve tvaru listu obklopeneho lesem, nekolik fotablovych stadionu, pristani... a po mnoha letech jsem se ocitl na uplne neznamem miste, kde jsem nikomu nerozumnel (vdycky jsem cestoval tam, kde znam mistni jazyk - Italie, Cechy, Slovensko, Anglie). Fakt hukot.
Vyzvedl me kamarad, byvaly kolega game tester Filipe, vzal me na projizdku mestem, do mistniho velkeho parku s uzasnym vyhledem na mesto (dokonce Jezise jako v Riu tady maji), na Golden Gate, jak jsem si mistni most sam pro sebe pojmenoval, ackoliv pry nese jmeno 25. dubna, den kdy tu v roce 1974 nastala revoluce a svrhla se fasisticka diktatura. Vecer prochazka po meste, pripadal jsem si uplne jak v Brne, to vysvetlim pozdeji, a ted musim koncit protoze jdeme veceret.

Žádné komentáře:

Okomentovat