pátek 28. listopadu 2008

Portugalsko 2008 - den prvni - vecer

Vcera vecer jsem psani prerusil pred veceri. Pak nove poznatky nocniho Lisabonu a dalsi kraviny.
FOTKY ZDE
Vyborne veceri spocivajici v udajne typickem jihoportugalskem jidle, veprovymi kousky varenymi dohromady se skeblemi v takovem zvlastnim hrnci (ten hrnec mi prisel typictejsi nez samotne jidlo), na nemz mi nejvice chutnalo to mnozstvi liboveho masa bez interference jinych komponent jako jsou knedliky, brambory, omacka, apod. a po typickem portugalskem zakusku (takova misticka z listoveho testa naplnena vanilkovym kremem trochu jako puding, na kterou ma pry exkluzivni recept jedna jedina rodina v cele zemi a dedi se z generace na generaci na jedineho potomka (samozrejme existuje spousta napodobenin, ale original skutecne chutna jinak, a kdyz se posype skorici, hmmmmm). Ale zpatky k veci: po vyborne veceri jsme se vypravili do mesta na pivo, a i kdyz projizdka nocnim osvetlenym centrem byla fascinujici a navsteva takoveho typickeho baru s hrajici zivou brazilskou hudbou taky mela neco do sebe (pripomnelo mi to nasi kavarnu Slavii, sem se ale zase chodi pres den ucit cirkusaci cirkusackym kouskum a misto vina piji kavu), jedina vada na krase, a to jen potvrzuje, ze jihoevropani proste nejsou pivni narody, bylo pivo Imperial - dvojdecka, nebo maximalne trojka je to nejvetsi pivo co v Lisabonu dostanete (i kdyz, v irskem pubu o kterem mi Filipe povidal by to mohlo byt lepsejsi), nemluve o tom, ze je to jen takova vodicka, nejaka osmicka, ale chutove dobra, kdyz uz nic jineho. Domu jsme se vratili brzo, byli jsme vsichni uvaneni, a ja ulehl s blahovou predstavou ze muze byt okolo jedenacte, kdyz hodiny ukazovaly 1:23.

Kazdopadne dneska sednu na metro a jdu na pruzkum denniho Lisabonu, rozhodne bude co objevovat. Jen skoda ze Filipe pracuje a budu na to prozkoumavani sam. Na zaver si jeste dovolim dve poznamky, i kdyz jsem se mozna uz vcera zminoval. Zaprve, Euro a Libra jsou skoro 1:1, to je strasne!!!!!!!!!!!!! Ja za 200€ zaplatil rovnych £185!!! Tohle me opravdu desi, kdyz si vezmu co se jeste minuly rok dalo mimo Anglii koupit za 20 liber a co se da ted.

Lisabon, Praha nebo Brno?
Druha poznamka: je to naprosto neuveritelne, az dechberouci, jak se v nekterych ohledech toto jihoevropske, atlanticke mesto strasne podoba tem nasim stredoevropskym. Vcera jsem vylezl z auta v takove poklidne ulicce s kostkovanymi chodniky, nizkymi dvou-tripatrovymi baracky a uprostred jezdici tramvaji a pripadal jsem si jak v Brne a zaroven jak na ceste v Praze od Andela smerem na Ujezd. Jen jsem cekal, kdy zpoza rohu vyjede 9ka... Nocni projizdka mestem, poklidnymi ulickami tak strasne odlisnymi od frenetickeho Londyna, fasady domu, tramvajove pasy, chodniky z kostek, mi zase pripadala jak projizdka Prahou po smichovskem nabrezi. Nekdy musim sve portugalske kamarady vzit do Cech, jsem desne zvedavy jestli to budou citit stejne. Jedna olbrimi, megagalikticka a naprosto silena odlisnost tu vsak je - portugalske baraky NEMAJI USTREDNI TOPENI!!! Az kdyz mi kamaradka rekla ze tu topit nepotrebujou, ze kdyz je zima tak se obleknou, mi doslo, ze nevidim zadne radiatory. To je fakt hukot, protoze zas takove teplo tady neni a od oceanu obcas fouka pekny mistral...

Portugalstina, rec mnoha reci
Tenhle jazyk je pro me totalni zvlastnost. Je latinsky a vzhledem k zemepisne poloze Portugalska bych cekal, ze se bude hodne podobat spanelstine. Proste neco jako cestina a slovenstina, nebo svedstina a norstina. Jenze to je velky omyl vazeni. Kdyz slysim mluvit Portugalce, nerozumim ani slovo a spis mi to pripomina rozhovor rumunskych kolegu z prace s prilezitostnym vlivem rustiny. Krom toho Portugalci desne sislaj (ale ne tak smesne jako Polaci, portugalstina je mnohem tvrdsi jazyk). Sem tam pochytim nejake slovo podobne nebo nachlup stejne italstine, ale to jsou spis vyjimky. A ackoliv odjakziva vim jak spanelsky pozdravit, rozloucit se a podekovat, portugalsky jsem se to musel naucit zvlast. a Psana portugalstina, to se neda se spanelstinou taky vubec srovnat, i kdyz ted, kdyz uz se sluch o oko pomalu prizpusobuje, zjistuji, ze se tomu preci jenom rozumet da a naucit se to by vubec nebylo tezke. Uvidime jake plody prinese muj planovany pobyt ve Spanelsku.
No nic, jde se snidat a zjistovat jak je to jizdenkami na metro. Zadna jednodenni travelkarta za 5 liber/euro se pry nekona, coz je dobre.

Žádné komentáře:

Okomentovat