středa 31. října 2007

Jak Pat a Mat montovali počítačový stůl

Michal si koupil počítačový stolek. V katalogu vypadal tak pěkně a nestál moc, k tomu dovoz domů zdarma... no neber to. Natolik nás okouzlila vidina elegantního kusu nábytku a jeho nízká cena, že jsme si ani jeden neuvědomili háček: v dnešní konzumní době čínských výrobků si zákazník musí nábytek smontovat sám!
Dvě krabice plné dřevotřískových desek, šroubků, vrutů a hřebíčků jsme vynesli do pokoje v pondělí v půl druhé odpoledne, těsně než jsem šel do školy, a při odchodu povídám Michalovi: "Až se za tři hodiny vrátím, ať je stůl smontovanej abysme mohli přehodit kompa a ten starej stůl si vezmu já.", na což Michal sebejistě opáčil: "Prosimtě, já už se nábytku něco namontoval, to zvládnu levou zadní..."

Přestože jsem si dal s návratem načas, v půl šesté večer se mi naskytl pohled na pokoj kompletně pokrytý zmíněnými prkny, prkénky, šrouby, šroubky, vruty, hřebíčky a dvou částečně smontovaných kusů, z nichž rozhodně nebylo poznat že by šlo o stůl. Uprostřed toho všeho Michal, zoufale se chytající za hlavu a bezradně zírající do návodu velikosti námořnické mapy, vítajíce mě nadšeným: "Ještě že jdeš, potřebuju pomoct! Nevím jak přidělat tady to káčko k elku!".

Po zbytek večera se uprostřed té změti rozebraného stolu motal ne jeden, ale rovnou dva experti, co chvíli bezradně zírali do mapy velikosti námořnického návodu a probíhaly mezi nimi výměny tohoto typu:
- Podej mi ten šroubovák!
- Dej sem ten návod!
- Ne! Teď do něj čumím já!
- Ale já tady držím to déčko a nevím jak ho přidělat k efku!
- Použij sroubky "malý kvé."
- Ale kulový, ty patřej k zetku, sem potřebuju velký pé!

Nakonec se zadařilo a my vítězoslavně stanuli po boku elegantního a plně smontovaného stolu s poličkami, šuplíkem a deskou připomínající žehlící prkno. Pohled na hodiny prozradil, že nám to trvalo jenom šest a půl hodiny. Než jsme si však mohli poblahopřát typickým ajeťáckým gestem, čekala nás ta těžší část: nainstalovat do stolu počítač. Kdo to už někdy dělal, jistě teď utírá ze zad studený pot při vzpomínce na tu strašnou změť šňur a kabelů, které je potřeba pokud možno co nejlépe napasovat mezi zásuvky, stůl, počítač a repráky.
V katalogu vypadalo vše opravdu pěkně, zejména přihrádka se zastrčeným počítačem. Ten tam ale byl patrně jen pro parádu, což nám došlo ve chvíli, kdy jsme chtěli připojit šňury a zjistili, že deska zezadu přibitá k poličkám tomu jaksi brání. Inu, nejprve jsme do ní nožem vyvrtali decentní otvor, poté jsme však usoudili, že bude lepší celou desku urvat. A tady jako bychom slavným kutilům Patovi a Matovi z oka vypadli. V Natočto by to byl vítězný snímek, naštěstí nás nikdo nenatočil.
Někdy po půlnoci, zrovna když nám landlord z patra pod námi poslal z ložnice sms ve znění "Please keep the noise down", bylo všechno konečně hotovo. Stůl smontovaný, můj i Michalův počítač nainstalovaný do nového nábytku a pokoj jakštakš uklizený. Teprve v tu chvíli jsme si mohli podat ruce a prohlásit: A JE TO!

9 komentářů:

  1. Koukam, ze i za Kanalem maji PC stolky stejne kurevsky, jako vsude jinde - na vysouvaci cast pod deskou stolu se stezi vejde samotna klavesnice a hlodavec musi bejt nahore. Minuly tyden jsem se po nekolika letech pouzivani nasral a koupil v OBI vetsi desku, kterou jsem namontoval misto ty puvodni... Dve hodiny prace (kdybych lip meril, tak zhruba pul hodiny :) a bylo... Ovsem v tvym pripade to, koukam, nepripada do uvahy, je to tam holt moc ouzky... :(

    OdpovědětVymazat
  2. já si taky říkám, že tak pitomý stůl by si tu člověk nekoupil ani v době win3.11 - ne že by se dodnes ještě neprodávaly, viz www

    OdpovědětVymazat
  3. mel sis koupit tenhle, tam nemusis nic lepit :) http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2294946/2/istockphoto_2294946_pc_on_table.jpg

    OdpovědětVymazat
  4. Není trochu nepohodlné mít jednu ruku v jiné výšce jak druhou kvůli položení myši a klávesnice a zároveň mít natočenou hlavu doleva kvůli monitoru?

    OdpovědětVymazat
  5. patrne mu to vyhovuje. ja mel stejne nastelovanej komp nekolik let (monitor nalevo, mys o neco vejs) z prostorovejch duvodu a taky mi to nevadilo. skvely to bylo predevsim pri koukani na film, kdy sem se moh v kresle zhoupnout dozadu a dat si nohy na stul vedle monitoru. nicmene souhlasim, ze mit monitor primo pred sebou, tak jak ho mam ted, je lepsi. a kupodivu i klavesnice na kline mi dost vyhovuje, nemam totiz otlaceny zapesti od stolu.

    OdpovědětVymazat
  6. brfuj.a) monitor takto fatalne vytoceny? nechcel by som byt michalovym krkom.b) blavesnicka na tak chatrne vyzerajucomvysuvacom sufliku? uzitocna tak ako ten navod.c) myska o podlazie vyssie?d) na sirku sa ti vojde kreslo, pripadne si skusil pohodlne roztiahnut nohy?ten stolik ma pc jedine v nazve, hruza ze si nas trufne vyrobca niecim takym oblbovat, je to mor a mytus v jednom.btw, ako si spokojny s tymi reprakmi? tiez po ich pokukujem.

    OdpovědětVymazat
  7. 1) vsichni si musite uvedomit, ze on u toho stolu nesedi rovne a nekrouti hlavu doleva, nybrz sedi celem k monitoru, pohodlne usazenej.2) na fotce ten stul vypada o dost mensi, kazdop. za ł55 bohate staci.3) neni kreslo, ale zidle. bohuzel.4) repraky sou vynikajici. pokrejvaj mnohem sirsi pasmo nez ty moje, basy taky o nakej ten stupen vykonnejsi a zpracovani prostorovyho zvuku nema chybu. a design je taky velice elegantni.

    OdpovědětVymazat
  8. My si do uvědomujeme, ale otázkou zůstává, kam si dá nohy, když se natočí směrem k monitoru... ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. to uz je jeho vec, do toho mu kecat nebudu.

    OdpovědětVymazat