čtvrtek 16. listopadu 2006

Nova prace? Ne.

Za posledni dva dny se toho stalo dost, ale mam sakra malo casu na psani. Snad to stihnu. Sehnal jsem novou praci, vzapeti ji vsak opustil. Taky jsem byl na velkem nakupu v Saintsbury (reknu vam, ze 12 Liber se sakra pronese, kdyz nemate bagl) a ze stare prace jsem si odnesl 600 Liber.
Vcera si tak v klidku zametam a v tom mi vola nejaka pani z nejake agentury, ze si precetli muj zivotopis na netu a meli by pro me praci. Lip placenou, v pohodli kancelare a v cestine. Samozrejme jsem to vzal, i kdyz jsem uz na zacatku mel spatny pocit, protoze na metarinu uz jsem si zvykl a hlavne jsem konecne sehnal dobry flek, kde zametam listi a nehrabu se v odpadcich, mam tam klid, nadru se tak akorat, nikdo me neprudi, mam to blizko domu a navic diky nekolika faktorum mam zkracenou pracovni dobu. Kazdopadne lip placena prace v teple kanclu se neodmita, navic je to dobra zkusenost. Ale cele se to posralo a zitra jdu opet zametat.

Zacalo to uz rano - jestli je neco horsi nez stravit nekolik hodin v autobuse, krokem se cukajici londynskou dopravni spickou, pak je to jizda metrem v ranni spicce, kdy se do prvniho metra nevejdete a do druheho se proste musite nacpat silou, ackoliv to znamena jet ohnuty jak starena, primackly zadama a hlavou na dvere a prilis nizky strop a usty se tisknout na rameno anonymniho kravataka pred vami. A sotva vylezete z metra, jeste do toho brutalne zmoknout. Jako ja. Nakonec si rikam: zlate vstavani v 5 rano a jizda prazdnymi ulice v pohodove jedoucim skoro prazdnem rannim autobusu.

Kdyz jsem v 8:30 (ehm, v 8:45) konecne dorazil na misto, stanul jsem ve velke mistnosti plne kompu a telefonu, asi tak 100 mist, a slysel vsechny mozne jazyky, prevazne vsak italstinu. Dostal jsem briefing a jakmile to bylo mozne, zacal telefonovat. Kontaktovat ceske ordinace, predstavovat se idiotskou vetou: "Dobry den, jmenuji se Jiri Nehyba a volam z Londyna, ze spolecnosti World One Research, ktera provadi pruzkum ohledne noveho lekarskeho produktu, a rad bych vam polozil nekolik otazek." a dostavat stale stejne odpovedi "Pani doktorka tu neni, nebo zrovna ordinuje, zavolejte jindy.", jsem vydrzel asi dve hodiny, nacez jsem oznamil, ze je mi lito ale tuhle praci opravdu delat nebudu. Nepresvedcilo me ani zajimave financni ohodnoceni (6.50£ na hodinu + 2£ za kazde uspesne interview a jednorazove 5£za pet hotovych kousku), ani fakt, ze jsem si onu uvodni vetu, ktera by vydala na jeden clanek blogu, brutalne zkratil. Na jednu stranu lituji, ze jsem tam nevydrzel, a to ze zrejmych duvodu: penize jsou tam solidni, je to prace v teple, promitlo by se to do meho CV a byla by to dost velka sance seznamit se s novymi perspektivnimi lidmi, ale na druhou stranu nechci delat praci, ve ktere si pripadam jak idiot, nebavi me a predevsim vim jake to je otravovat lidi s nejakymi pruzkumy a nabidkami. To neni jako sedet na dispecinku a resit problemy lidi, kteri sami volaji protoze neco potrebuji. Sice si rikam, ze bych si mozna zvykl, stejne jako jsem si po prvnich protrpenych dnech zvykl na metarinu, ale proste jsem odtamtud vypadl. A rad se zitra vratim ke kosteti budu si v pohodicce zametat listi, i kdyz za min penez. Ostatne kancelarska prace je to, od ceho jsem utekl do Anglie.

Pote co jsem v poledne vypadl z kratkodobeho pracoviste jsem se odebral do metarske agentury, a i pres drobnou komplikaci (autobusak neprehodil cedule kam jede a ja misto na London Bridge dojel skoro az na Elephant and Castle) si tam k me radosti vyzvedl vyplatu za tri tydny, pres 600£
Cestou domu jsem se stavil v Saintsbury, jelikoz uz jsem doma nemel zadne jidlo, a z drobneho nakupu na obed se stal nakup za 12£ ktery jsem skoro neunesl. Aby toho nebylo malo, nechal jsem v kosiku vyplatni pasky, ktere jsem si vezl z agentury a ktere potrebuji kvuli zrizeni National Insurance. Vsiml jsem si toho doma, ale nastesti nebyla moje smula totalni - nevyhodil jsem uctenku, na ni byl telefon do obchodaku, tam mi rekli ze pasky nasli, a ja si je obratem vyzvedl. Akorat fotky do pasu, ktere me staly 4.50£ udelaly nejspis papa uz v metru, takze se muzu jit fotit znova.
Tak a ted zmena tematu, prihazuju klasickych par poznatku z Londyna.

- Nekteri lide tu maji skutecne bizardni vkus co se mody tyce. Nemam na mysli padesatileteho pankace v hubertusu a s cirem, ale hnedovlasou slecnu s modrocernym kostkovanym sakem, sedou sukni, cernyma puncochacema a zelenobilyma kostkovanyma fuseklema, to vsechno korunovano zarive cervenymi lodickami. Inu, proc ne? Rozhodne je to zpestreni oproti vsem tem uniformovanym londynankam, kterych bylo plne metro a v jejichz pritomnosti si clovek pripada jak na pohrbu - cerne boty, cerne kalhoty, bila kosile a cerne, pripadne sede sako/kabat.

- Vcera jsem se s Garym opet bavil o videohrach a ohromil jsem ho faktem, ze Mafia je Ceska (ten nazev je vskutku zavadejici, on tipoval ze je to Italska hra). Mnohem vic vsak ziral, kdyz se dozvedel ze jeho oblibene GTA ma puvod ve Skotsku. Byl touto informaci natolik sokovan, ze se neudrzel a vypustil v anglictine dost vyraznou kletbu "bloody hell".

- Tohle uz jsem mozna psal, ale pro jistotu to napisu znova. Libi se mi slovni hricky v anglictine, proto me dostal nazev noveho Monty Pythona - Spamalot.

- Zidi jsou skutecne obchodnici. Jeden me obral o dve Libry za jeden obvaz. To jsem si tak naivne nakracel do lekarny v domneni, ze si koupim obvaz za nejakou normalni cenu, tak jako u nas, pan po me vsak chtel 2£ Rikam ze to je dost drahe, a on ze kdybych jich koupil vic, treba deset, dal by je za Libru. Uz to ze smlouva u neceho jako je farmaceuticke zbozi me dost udivilo, ale jeste vic me udivilo, ze je ani nemel skladem, ze pry ma jen ten jeden za dve Libry, a zbytek ze by objednal. Inu, jsem rad ze jsem usetril deset papiru, protoze Ingrid mela stare dobre obvazy z domova a ochotne mi je poskytla.

- Opet metro. Pokud jste si prohlizeli mapu metra, kterou jsem posledne linkoval, jiste vam neunikla zajimava rozloha Northern Line. Kdyz po ni jedete, je to jeste zajimavejsi. Chci rict, ze normalni clovek ma predstavu o trase metra takovou, ze vlak jede z bodu A do bodu B a v nekterych stanicich, tam kde se krizi s jinou trasou, se da prestoupit, pricemz ta druha trasa taktez vede z bodu A do bodu B, pripadne z bodu B do bodu A, jedete-li opacnym smerem. U Northern Line to vsak neplati. Northern Line totiz vypada jako spojeni X a Y. Na severu ma dve vetve (rikejme jim body A a B), ktere se ve stanici Camden Town krizi (muzete zde prestoupit z jedne vetve na druhou) a na jihu mesta, na Elephant and Catle, se opet spojuji, aby vsechny soupravy dojely do bodu C. Proc to nejsou dve oddelene trasy? Ptejte se architektu.

Urcite chci jeste o necem napsat, ale zase si nemuzu vzpomenout. Uz si ale ty svoje poznatky pisu na papir, ktery je ted samozrejme doma... A ted mam problem. V psaci euforii jsem utratil dalsi Libru za internet (abyste meli co cist, tak si toho vazte), jenze jsem dopsal, uz me nic nenapada a jeste mi zbyva pul hodiny, tak co ted? Asi kouknu na Gumtree na nejake prace. A pak hura domu varit gulasovku Vitana (za 1.19£v polskem obchode. Akorat klobasy byly moc drahe, tak tam pridam parek ze Saintsbury)

4 komentáře:

  1. ehm...Libra sem libra tam... at ještě domů něco přivezeš :D

    OdpovědětVymazat
  2. sakra bylo to nějaké krátké... kousek před koncem jsem musel začít něco dělat a zapoměl jsem, že jsem si to později dočetl a četl jsem to pak znova... btw je docela dobré, že víme, že jsi z práce dostal dost liber na net... takže ti zbývá ještě 599 hodin netu :o)

    OdpovědětVymazat
  3. ad Spamalot - a vis, ze se vyraz pro nevyzadanou postu (spam) prisel prave odsud :)

    OdpovědětVymazat
  4. docela te chapu telemarketing je opravdu pouze pro lidi s hrosi kuzi a to kdo vi jestli by stacila kuze jen z jednoho hrocha :)

    OdpovědětVymazat