pondělí 12. března 2007

Recenze Titan Quest: Immortal Throne – vzhůru za záchranou podsvětí

Tento článek původně vyšel na Showbizz.cz (později Hratelně.cz). Po zániku serveru jsem ho přemístil na blog.

Titan Quest: Immortal Throne // Hodnocení 60% // Cena: 599,- // Minimální hardware: CPU 1,8GHz, 512MB RAM, DX9 grafika, 3GB HDD // Lokalizace: kompletní // Platforma: PC // Testováno na: PC // Vydavatel: THQ // Výrobce: Iron Lore // Žánr: hack ‚n‘ slash RPG

Klady: všechny klady z původní hry; nové druhy bestií, nemrtvých, démonů a nemrtvých démonů; nová skupina kouzel Dream; herní doba přes 15 hodin // Zápory: počet důležitých novinek je téměř nulový; všechny chyby z původní hry přetrvávají, včetně mizerné optimalizace; nová epizoda a její příběh jsou mizerně zavedené.

Verdikt: přestože se jedná o datadisk, čekali jsme trochu víc než jen další, nachlup stejnou epizodu jako jsou původní tři. Chcete-li vědět víc, přečtěte si recenzi na relaxační hack ‚n‘ slash RPG Titan Quest.


Loňská diablovka se dočkala datadisku a my vám teď prozradíme, kolik toho (ne)přináší nového. Nejlépe to vystihuje slogan: milí čtenáři, vítejte u recenze na rok starou hru! No dobře, tak tři čtvrtě roku starou. Za celou kariéru se mi nikdy nenaskytla šance napsat tak rychlou recenzi. Stačilo by zkopírovat text z loňského článku o Titan Questu a bylo by to, Immortal Throne totiž nepřináší absolutně nic nového a nebýt faktu, že vyšel devět měsíců po původní hře a má samostatný instalátor, vůbec bychom si nevšimli, že jde o přídavek. Takže CTRL-C, CTRL-V a rychle s Baštou do hospody... Jenže Bašta je šéfredaktor, šéfredaktor je pes, pes je zvíře a já se nechci stát potravou pro Bašťata (štěkanátky, psíčková ani haf-haf burgry ze mě nebudou!), takže to radši napíšu hezky Česky.


Jak se do něj dostat?
Immortal Throne je zaveden tradičním způsobem, a sice přidáním jednoho, v tomto případě čtvrtého aktu za původní, v tomto případě tři akty. Jeho implementace je však zmatečná jak opilý Bašta a zároveň nevýrazná jako střízlivý Bašta. Vysvětlím to pomocí jednoduché analogie. Představte si kuchaře trpícího Alzheimerem, jak se snaží udělat vaječnou omeletu: náhodně pleskne čtyři vejce na pánev, stejně jako lidi z Iron Lore pleskli čtvrtou epizodu do herní nabídky, načež se snaží zjistit, jak se zapíná sporák, podobně jako se zoufalí hráči pokouší objevit způsob, jakým čtvrtou epizodu aktivovat. Chvíli trvá, než chorobnému kuchaři vytane v mysli zápalka a hráči zas uložená pozice z dávno dohraného a nejspíš smazaného Titan Questu, bez níž si ani jeden z nich neškrtne. Následuje horečné hledání zápalek/starých savů a snaha o umístění souborů do správného adresáře (My Documents\My Games\Titan Quest\). Až když je pánev rozpálená a postava importovaná, hra může začít.

Příběh
Vzhledem k absenci intra a faktu, že příběh je podáván formou nudných monologů, se můžeme jen dohadovat, co způsobilo chaos v Hádesově podsvětním království, kam odchází duše mrtvých na odpočinek. Proč se v podzemním světě srocuje armáda démonů? Proč mají tak ostré zbraně? Mezizubní prostor s nimi asi čistit nechtějí... Proč Charón pověsil řemeslo na hřebík a šel radši hlídat nově postavený most přes řeku Styx? Že by jeho kapitalismem prohnilé duši byly dvě mince na osobu málo? Nebo snad z toho veslování dostal tenisový loket? Ještě že se v řadách čekatelů na převoz najde dobrodinec s proletářskými ideály, který nejenže ochotně nahradí lenivého převozníka, ale ještě bude makat zadarmo!

Vzhled prostředí a prostředí
Datadisk startuje na ostrově Rhodos, kde vás přivítá tradiční antická architektura, obří sochy rozličných bohů, sloupové chrámy apod. Jakmile vyjdete z města, obklopí vás širé pláně, lesy a močály a až po mnoha hodinách se dostanete do Hádesova podzemního království, kde se vyskytuje Město Mrtvých, řeka Styx a kilometry podzemních plání, chrámů a močálů. Čtvrtý akt se podobá tomu prvnímu, bohužel nejméně zábavnému z celé původní trojice. Škoda, že autoři neaplikovali nápaditost vlastní třetí epizodě, kde jste se podívali na vrcholky himalájských hor, abyste se rázem prošli po zbrusu nové Čínské Zdi.

Po grafické ani zvukové stránce se nic nezměnilo, přeci jen jde o datadisk. Budete se kochat pěknými efekty a vypiplanými detaily, ovšem pouze v případě, že jste vybaveni dostatečně silným hardwarem. Patche sice vyřešily řadu bugů, ale mizernou optimalizaci ne.

Stav inovací: zero
Zahrajete-li si Titan Quest od začátku a s novou postavou, nejspíš vás potěší nová skupina kouzel nazvaná Dream, spočívající v souboru psionických schopností umožňujících například uspání nepřátel či rychlejší léčení. Pustíte-li se však do čtvrté epizody s importovaným a již vymakaným hrdinou, nečeká vás absolutně nic. Mezi miliony zbytečných a nepoužitelných předmětů, kterými jste se brodili už v původní hře, najdete nanejvýš pár kousků, které budou lepší než vaše stávající výzbroj. Jestli jste se těšili na hory zbraňových setů a jiné finesy vhodné k piplání vaší postavičky, nechte si zajít chuť a radši se vraťte k Diablo 2: Lord of Destruction. To už máte větší šanci najít na ulici balík pětitisícovek. Z těch několika málo viditelných novinek využijete snad jedině obchodníka co dokáže oddělit upgradovanou zbraň/zbroj od vloženého kouzla, ovšem s tím, že buď kouzlo nebo předmět jsou během procesu zničeny. Zmíněný obchodník vám také může vyrobit artefakt, k čemuž však potřebujete několik předmětů, jejichž nalezení je prakticky nemožné. Veškerý efekt této novinky je tedy takový, že máte inventář plný zpola poskládaných artefaktů a jste nervózní z beznadějně prázdného socketu ve vaší výzbroji, kam není co vložit.

Titan Quest Immortal Throne lze charakterizovat jako další epizodu odpočinkové diablovky, přinášející dlouhé hodiny již známé zábavy, vyjma pár detailů však bez sebemenší špetky inovace, vylepšení či odstranění starých neduhů.

3 komentáře:

  1. Dobrá recenze chlape, hlavně odstavec s Baštou nemá chybu... ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. dik :) skoda ze basta smazal to, co mu neprislo vtipny v druhym odstavci Jak se do nej dostat. puvodne to znelo takhle: \"Jeho implementace (datadisku) je však zmatečná jak opilý bašta a zároveň nevýrazná jak střízlivý bašta.\" - tohle bašta prostě nezkousnul.

    OdpovědětVymazat
  3. protoze to neni pravdivy ani vtipny - Bašta :)

    OdpovědětVymazat