pondělí 25. ledna 2016

Dopařené hry za rok 2015 - část první

Outlast. Will it last?
Rok 2015 byl z herního hlediska nesouměrný. Pařební aktivita dosáhla vrcholu začátkem a koncem roku, ovšem mezi těmito dvěma fázemi se nedělo skoro nic. Od ledna do května jsem žil na Maltě, kde jsem měl lepší věci na práci než pařit (přesto se mi povedlo si na několik kousků udělat čas). V květnu jsem byl několik týdnů stopem po Itálii a pak následovala cesta do Kanady, kam jsem si úmyslně na prvních pár měsíců nevzal počítač. Strávil jsem díky tomu skvělé bezpařební léto. Změna přišla až na podzim, kdy jsem již počítač měl a pracovní tempo se umírnilo natolik, abych mohl hraní úplně propadnout. Upřímně řečeno, sere mě to. No nic, tady je první část reportu - první pololetí.


Far Cry 3, aneb jak utopit hru ve světě bez hloubky.
FAR CRY 3
Dopařeno 7.1.15 ve 12:19 na obt. MEDIUM (2/3), zkompletováno na 100% včetně všech truhel.
Uff, že to ale byla zabíračka to všechno sesbírat. FC3 je těžké hodnotit. Je to obrovské zlepšení oproti dvojce, herní mechanismy jsou mnohem vyladěnější, hra má lepší spád a daleko příjemněji se hraje. Na druhou stranu, jako sandbox mi to připadá úplně o ničem. Far Cry 3 má velice solidní kampaň s poutavým příběhem, zábavnými misemi a bandou vyšinutých magorů coby herních postav. Bohužel je to všechno utopené v plitkém, nezajímavém světě, který postrádá hloubku a pestrost. Všechno co onen obrovský otevřený svět nabízí je několik podle šablony se opakujících úkolů a masivní sběrfest, aneb desítky hodin honby za "tajnými balíčky", které vlastně ani nejsou tajné. Kéž by Ubisoft netrval na těch svých sandboxech přes kopírák. Mrzí mě taky absence zajímavých achievementů, které by stavěly na pestrém arzenálu a rozličných možnostech boje. Abych ale zakončil komentář v pozitivním duchu, moc se mi líbila přítomnost novozélandských Maorů, který se tu zhostili role domorodců. Na Zélandu jsem prožil krásnou část života a typická maorskozélandská angličtina mě vždycky pobaví. Kia ora!

ALIEN: ISOLATION
Dopařeno 31.1.15 ve 14:00 na obt. MEDIUM (2/3). Šlo to, ale že bych z toho byl tak vyplesknutý jako zbytek světa... 

Oldschool, krása a nádhera v jednom. Nádhera.
LEGEND OF GRIMROCK 2
Dopařeno 24.3.15 v 18.18 na obt. NORMAL (2/3). Dvojka byla stejně zábavna jako jednička, nová prostředí na povrchu jsem uvítal, i když mi docela chyběl ten kryptický pocit stoprocentního dungeonu plného nemrtvých. Co se týče hádanek, přišla mi hra podstatně lehčí než první díl. Ne, že bych si několikrát nepomohl návodem, ale v jedničce k tomu docházelo častěji. Krásná grafika a hudba.

CALL OF DUTY: GHOSTS
Dopařeno 27.3.15 ve 20:56 na obt. HARDENED (3/4), na jeden zátah za 8 hodin. Navzdory averzi ke zkomerčněné sérii Call of Duty musím uznat, že Ghosts je dost dobrá pařba. Dobrá volba pro jubilejní 700. dopařenou hru!

CALL OF DUTY: BLACK OPS 2
Dopařeno 1.4.15 v 11:14 na obt. HARDENED (3/4). Pocity? Smíšené. Těsně před BO2 jsem dohrál Ghosts, což je novější a dle mého názoru mnohem kvalitnější kousek. Na první Black Ops si pamatuji jako na skvělý zážitek s neotřelým příběhem z doby studené války, zatímco dvojka stojí a padá na tom, že jeden zahořklý stařec rozpoutá třetí světovou, aby pomstil svou sestru. Jako by to nestačilo, některé věci vyloženě nedávají smysl, například mise o záchranu, resp. únos nějaké holky, o které po zbytek hry nepadne ani slovo. Nebo fakt, že člověk, který přechytračil armády a rozvědky nejsilnějších mocností světa, se nechá tak snadno chytit (a podruhé už to není naschvál), nebo že po jeho zneškodnění ustane, jako mávnutím kouzelného proutku, rozjetá světová válka. Ještě že to vykompenzoval nečekaný bonus, který mě vyloženě pobavil. Navzdory příběhovým neduhům musím uznat, že od druhé poloviny hry se výrazně zlepšil gameplay a dobře jsem si zahrál.

Nová tvář Call of Duty mi doslova vzala dech. 
CALL OF DUTY: ADVANCED WARFARE
Dopařeno 2.4.15 v 1:06 na obt. HARDENED (3/4) na jeden zátah, asi 12 hodin.

Dohráním Advanced Warfare jsem doplnil všechny mezery v sérii Call of Duty a taky úspěšné dohrál tři CoD hry v kuse během jednoho týdne. Před pár dny to bylo Ghosts, dnes dopoledne Black Ops 2 a hned na to AW. Bylo velice zajímavé odehrát tři de facto stejné tituly vydané v rozmezí několika let – rozdíl v grafice byl šokující. Když se na scéně objevil naprosto dokonale ztvárněný Kevin Spacey, nechápal jsem.


OUTLAST
Dopařeno 24.4.15 v 19:35 na obt. NIGHTMARE (3/4). Slušná hororovka, ale po všem tom hypu jsem od toho čekal víc.

WOLFENSTEIN: THE OLD BLOOD
Dopařeno 7.6.15 v 16:45 na obt. BRING’EM ON (3/5). Parádní datadisk, bavil mě podstatně víc než původní hra. Old Blood jsem rozjel krátce před odjezdem z Malty, ale dohrát jsem ho stihl až v Čechách, po třítýdenním cestování po Itálii a těsně před odletem do Kanady. Inu, internacionální dopářka.

CRYSIS 3
Dopařeno 9.6.15 v 16:19 na obt. VETERAN (3/5). Po čase mě to začalo docela bavit, ale jako celek se mi hra nijak zvlášť nelíbila, bylo to moc překombinované.

Žádné komentáře:

Okomentovat