pátek 30. prosince 2011

Unreal nostalgy

Už celé roky si toužím znovu zahrát starého dobrého Unreala z roku 1998, jednu z mých nejoblíbenějších her. Čas od času si vzpomenu na tu zvláštně melancholickou atmosféru, na psychedelickou hudbu a ozvučení, na ten krutý, potemnělý a současně krásně barevný svět plný majestátních hradů, kamenných paláců, jeskyní, ztroskotaných kosmických lodí a čtyřrukých domorodců, a popadne mě strašná touha si Unreala zase zažít. I přes tyto stavy jsem se k tomu však přes nával nových titulů či představě jak se na novém počítači pokouším rozjet třináct let starou hru nikdy nedostal. Až doteď.

Pokud jste na tom stejně, tenhle článek je určen právě vám.


Na Zélandu nemám možnost pařit novinky a proto se věnuji starým klasikám jako Quake, Duke či Doom, které i po tolika letech stále mají co nabídnout, hlavně díky silné fandovské základně, jíž vděčíme za tuny nového obsahu a za to, že tyhle staré pecky stále žijí a vyvíjejí se. Samozřejmě to platí i o světě Unreal a Unreal Tournament.

Trocha nostalgie a sentimentality nikdy neškodí
Nedávno jsem Unreala nainstaloval a když jsem po téměř deseti letech znovu uzřel (a uslyšel) tu nádheru, pod tlakem dojmů a emocí se mi málem orosily oči. Během intra - panoramatického obletu majestátního Nali Castle, doprovázeného nepopsatelně krásnou melodií - se mi rozbušilo srdce, okolní svět zmizel a na povrch vyplulo tolik vzpomínek a pocitů, až mě to překvapilo. A pak že počítačové hry nejsou umění. Unreal je jedna z nejkrásnějších her, jaké kdy byly stvořeny, umělecké dílo jemuž právem náleží místo v síni slávy herní historie.

Dost ale sentimentalismu, tady jsou nějaké praktické informace pokud si chcete, stejně jako já, oživit staré vzpomínky, nebo prostě hledáte novou zábavu se starou klasikou.

Praktické info a odkazy
GOG.com - Pokud máte potíže se starou verzí Unreal či Unreal Tournament, na Good Old Games lze za pár dolarů koupit staré hry upravené tak, aby běžely i na nových počítačích s Windows 7.

UnrealSP.org - skvělé fanstránky nejen o původní hře. Najdete zde přehledný seznam, recenze a download linky mnoha desítek singleplayerových modů pro Unreal a UT, přehledně roztříděných na dlouhé a kratší kampaně, plus informace o nových komunitních projektech.

Oldunreal.com - domovské stránky komunitního patche 2.27 pro původní Unreal.

Oldskool Amp's mod - umožní hrát obsah starého Unreala, včetně všech neoficiálních přídavků vytvořených pro Unreal až do verze 2.26, v enginu UT.
Většina přídavků tento mod přímo vyžaduje, jinak než přes UT je totiž nespustíte. Obvykle k nim bývá přibalen, ovšem před použitím je potřeba ho nainstalovat.

UT2mod Extractor - většina modů, včetně oficiálních Bonus Packů, je zabalena do souboru s příponou *.umod, který v novějších verzích Windows nejde spustit (dřív na něj stačilo kliknout a sám se nainstaloval). Je potřeba pomocí umod extractoru soubory ručně vyextrahovat a zkopírovat do herní složky.

Vylepšený OpenGL driver pro UT - přidá modernější vzhled (nečekejte zázraky).

Return to Na Pali: The Ultimate Edition - pokud se vám líbil datadisk z roku 1999, tohle si rozhodně nenechte ujít. Celá hra byla kompletně převedena do enginu Unreal Tournament, s vylepšenou grafikou, vychytanými bugy a hlavně s desítkou nových map, které se v době původního vydání nedostaly z beta verze do plné.

Tak, pokud ve vás tenhle článek vyvolal trochu té nostalgie a chuť oživit starou klasiku, směle do toho a doufám, že informace zde poskytnuté "průkopníkem" vám ušetří nějaké to klikání, googlování a laborování a o to dřív si budete moct zahrát.

Have a good, unreal time!

4 komentáře:

  1. Konečně někdo, kdo vidí Unreala stejně jako já...
    Karasman

    OdpovědětVymazat
  2. Mě původní Unreal datáč kdysi docela zklamal, holt sem ho srovnával s ONP, ale tahle jeho modnutá re-edice vypadá fakt lákavě. Mě na starém kompu s WinXp kdysi pomohla tato utilitka UT Registry fixing utility, funkční link je stále třeba v mém návodu na Operation Na Pali na Abecedě her, kterou stačilo nainstalovat do adresáře se hrou a soubory s tou příponou umod se normálně spustily, ale já obyčejně tehdy neměl vůbec tento formát pod čím spustit, až ten program mi vždy pomohl. na Win7 jsem to, pravda, nezkoušel. Ale je fajn, že k tomu nyní slouží ten UT2mod Extractor, o němž jsem doposud nevěděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Precet jsem si tvoje dojmy z Nali Chronicles a docela me to nalakalo. Hral jsem jen prvni mapu a moc me nechytla ta spousta textu a kouzleni, k Unrealu mi to moc nesedi. Podle tvyho komentare to ale vypada ze se tam hlavne strili, a navic je to idealni pro hracicky co chtej zkouset ruzny zpusoby zabijeni/reseni situaci. Asi ho zkusim jako dalsi.

      Vymazat
  3. Já Nali Chrnicles hrál jako obvyklou střílečku, ony ty další věci tam jsou spíše pro tu atmosféru, aby to byl i takový jiný Unreal, ale ve výsledku ten mod byl akční dost. A kdybys v něm měl náhodou problémy, tak můžeš kouknout do mého návodu.

    OdpovědětVymazat