neděle 10. července 2011

A pak že si nezahraju!

Na Zéland jsem nejel hrát hry a už vůbec ne na full-time, ale čas od času bych si přeci jen rád zkrátil dlouhou chvíli u nějaké videohry. Mám k dispozici levný laptop s integrovanou grafikou a dosti omezené internetové připojení, což v souvislosti s hraním nezní moc povzbudivě. Ale vono to pude...


Stáhnul jsem si nejlepší hru všech dob, hru kvůli které jsem si před lety koupil počítač, a hru která mě ani jako téměř dvacetiletá neodradí svou rozpixelovaností. Ano, je to Doom. A je to bomba!

Stáhnul jsem si Space Hack, levný klon Diabla z roku 2004, který mi tehdy z nějakého záhadného důvodu unikl a o němž jsem se nedávno dočetl na Games.cz (Games.cz je můj denní tisk).

Stáhnul jsem si totální konverzi Duka 3D zvanou WGR2: Siege Breaker, o které jsem se nedávno dočetl na Games.cz (Games.cz je můj denní tisk). Jde o rozsáhlý mod který na plotnách stařičkého Build enginu mixuje Dooma, Hexena a Heretica v jednu brutální směs opepřenou panem Nukemem v hlavní roli.

Stáhnul jsem si Quaka a šikovnou utilitku QuakeInjector (thx. generals). Díky tomu můžu hrát stovky map a epizod, které by měly patřit mezi moderskou špičku. Doporučuji tenhle článek shrnující ty nejlepší mody (thx. Pavel).

Všechny tyto hry a ještě pár dalších ale mají jednoho společného jmenovatele, který se jmenuje "problém". Problém spočívá v integrované kartě Intel HD Graphics, resp. v ovladačích. Z nějakého prazvláštního důvodu se karta chová, jako by nepodporovala OpenGL (přestože má plnou podporu až do verze 2.1), v důsledku čehož nejdou spustit ani prastaré hry s lehce modernizovanou grafikou, např. glQuake nebo eDuke32.
Je to frustrující a dneska jsem strávil tři hodiny laborováním s různými drivery, vypatlal si přes 250 mega malého datového limitu stahováním několika verzí driverů, abych zjistil že nejnovější verze driverů přímo od Toshiby (výrobce laptopu) si myslí, že už jsou drivery aktuální, zatímco verze přímo od Intelu nejde nainstalovat vůbec. Tedy, ona nainstalovat jde, jen se na to musí oklikou, a částečně se tím vyřešil můj problém - Quake už spustit jde. Duke pro změnu tvrdí, že je v kompu nepodporovaná verze driverů nebo tak něco, ale aspoň v rozpixelované podobě se spustit nechá. No nic, jdu hrát Space Hack.

Ještě bych se slovem vrátil ke Games.cz: je to můj denní tisk, nic jiného nečtu. Občas tam zaslintám nad nějakým preview či povzdechnu nad recenzí nové hry na kterou jsem se dlouho těšil, ještě dlouho těšit budu a zatím ji mohu tak akorát přidat na seznam "to play". Pro zajímavost přikládám jeho aktuální verzi (nejde o podrobný výpis, spíš tam jen přičmárnu to na co nechci zapomenout, i když poslední dobou tam dávám i naprosté samozřejmosti, na které zapomenout nejde, například DNF).

PC GAMES TO REMEMBER
Dark Void
Zombie Driver
Just Cause 1&2
DarkSpore
Fallout 3 + DLCs
Fallout: New Vegas
Dragon Age 1&2
The Witcher 1&2
Two Worlds 1&2
Heavy Rain
Warhammer 40000: Space Marine (cervenec 2011)
Dead Meets Lead (leto 2011)
Grim Dawn (diablovka alá Titan Quest, vydání?)
Loki
Posel Smrti 2&3
Magicka + Magicka Vietnam
Kingdoms of Amalur: Reckoning (RPG, 2012)
Ridge Racer Unbounded (auta, Bugbear, 2012)
Far Cry 2 (dát mu druhou šanci, možná to není uplná sračka?)
Far Cry 3
Brothers in Arms: Furious 4 (akční, ne taktické jako Hell's Highway)
Duke Nukem Forever
LOTR: War in The North (akční RPG brutální kuchačka jako Blade of Darkness)
Sanctum
F.E.A.R. 3
Revenant (stará diablovka)
Nightstone (stará diablovka)
Steam Slug (doomovka, kvalita neznámá)
DeathSpank: The Baconing
TES V: Skyrim
TES IV: Oblivion (checknout mody/fanouškovské datadisky)
TES IV: Oblivion - Andoran (ruský mod)
Quake (checknout mody/fanouškovské datadisky)
Red Faction: Armageddon
The Secret World
Dishonored (teprv se dělá)

PS3 GAMES TO REMEMBER
Demon's Soul
Dark Soul (dělá se)
Infamous 1&2 (nechvalně proslulý elektrikář)
Prototype
Blur
Pure
FUEL
Battlefield 3 (has singleplayer)
Shadow of the Damned
Ratchet All 4one
L.A. Noire
Hunted: The Demon's Forge
Burnout Crash (PSN only, podzim 2011)

PS2 GAMES TO REMEMBER
Assault Suits Valken
Spider-Man 2 (2004, Treyarch, jiná hra než stejnomenná na PC)

XBOX 360 GAMES TO REMEMBER
The Darkness (no trophies)
Gears of War (stazeno neupeneceno)
Gears of War 2
Fable 3 (stazeno neupeceno)
Fracture (strilecka 2008)

WII/NINTENDO GAMES TO REMEMBER
Všechny Zeldy
Donkey Kong Country Returns
New Super Mario
Super Mario Galaxy

SNES GAMES TO REMEMBER
Contra 4
Castlevania 5

1 komentář:

  1. Docela ti fandím, aby ses těch starých FPSek zas napřil dost :) Si vezmi Wolfenstein 3D, Blake Stone, Blood, Doom, do všeho tuny novejch modů, které vůbec nestíhám hrát. Ale alespoň je z čeho vybírat.

    OdpovědětVymazat